Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eu fondovi

Za svaki odobreni projekt država treba pokriti trošak

31.07.2014., Zagreb -  Na konferenciji za medije koja je odrzana u ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture predstavljena su tri projekta koji su spremni za apliciranje za sufinanciranje njihove gradnje iz fondova Europske unije. Branko Grcic. Pho
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autori: Ivanka Toma, Petra Maretić Žonja
12.08.2014.
u 14:49

Radimir Čačić traži od Vlade osnivanje Fonda za sufinanciranje investicijskih projekata

Država bi trebala osigurati 400 milijuna kuna da bi rad mogao započeti Fond za sufinanciranje investicijskih projekata. Iz toga bi se fonda crpila sredstva kojima bi država nepovratno sufinancirala projekte koje je Europska komisija prethodno odobrila i prihvatila.

Prodajte vozni park

Pravo na nepovratna sredstva imali bi svi, od fizičkih i pravnih osoba iz RH i drugih članica EU, do jedinica lokalne samouprave i regionalne uprave. Pokazalo se da mnogi imaju ideje i podnijeli bi zahtjev za sredstva iz fondova, ali nemaju 15 do 45 posto vrijednosti projekta da bi pokrili vlastiti omjer u sudjelovanju. U taj prostor bi, kaže Radimir Čačić, ušla država i podmirila trošak. U početku bi to bio teret za proračun, no i ta nepovratna sredstva brzo bi se vratila kroz poreze. Prijedlogom Zakona o osnivanju Fonda za sufinanciranje investicijskih projekata Čačić najavljuje djelovanje svoje stranke Reformisti, a u saborsku ga je proceduru uputila Natalija Martinčević. Ako Vlada, stoji u prijedlogu zakona, nema sredstava za osnivanje Fonda, može 500 milijuna kuna pribaviti prodajom voznog parka.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kaže da nešto slično postoji. Ministarstvo ima stavku za financiranje pripreme projekata u najsiromašnijim tijelima lokalne samouprave te se nekima već sufinancirao cijeli vlastiti udio.

Osim toga, Ministarstvo je prije tjedan dana krenulo u pregovore s Europskom investicijskom bankom (EIB) o kreditima za sufinanciranja domaće komponente.

Nova kreditna linija

– Cilj je otvoriti kreditu liniju od 300 do 400 milijuna eura preko Ministarstva financija i preko HBOR-a za privatni sektor – kaže Grčić.

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić kaže pak kako država može sufinancirati pripremu projekata siromašnim jedinicama lokalne samouprave, ali ne i poduzetnicima.

– Čačićev je prijedlog u suprotnosti s kohezijskom politikom Europske unije prema kojoj poduzetnik mora biti spreman uložiti i svoje novce. Uloga države je da mu omogući izvore financiranja po povoljnijim uvjetima – kaže Maletić.

Načelnik općine Orehovica Franjo Bukal podržava Čačićev prijedlog te ne krije da je njegova općina odustala od nekih projekata jer nije imala novce u startu. 

>> Novcem iz EU stvorili smo 270.000 novih radnih mjesta

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije