Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
subvencije

Za obnovljive izvore energije kućanstvima do 12 tisuća kuna

'02.03.2012., Zagreb - Solarni fotonaponski sustav snage 10 kW koji koristi treking sustav za pracenje gibanja Sunca u dvije osi, azimutu i elevaciji ispred kuce Ljubomira Majdancica u zagrebackom nas
Davor Puklavec/Pixsell
22.04.2013.
u 17:15

Investicija: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 31 mil. kn

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) građanima će u 12.172 kućanstva sa 31 milijun kuna sufinancirati ugradnju opreme za korištenje obnovljivih izvora energije te razdjelnika toplinske energije i radijatorskih termostatskih ventila, čija će ugradnja, prema trenutačnom prijedlogu zakona u proceduri, biti obvezna do kraja 2016. godine.

Solarni kolektori su 'in'

Od 50 ponuda jedinica lokalne i regionalne samouprave na natječaju ih je odabrano 47 u sklopu kojih je planirano sufinanciranje projekata za 2099 kućanstava. Vrijednost je investicija prema ovom natječaju 63,1 milijun kuna, od kojih će fond osigurati 40%, odnosno 23,8 milijuna kuna.

Glasnogovornica fonda Lidija Tošić kaže da je najveći interes za sufinanciranje ugradnje solarnih toplinskih kolektora (1511) i kotlova na biomasu (455) za pripremu potrošne tople vode i grijanje, a 95 se projekata odnosi na ugradnju fotonaponskih sustava s akumulatorima za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u kućanstvima. Također će se sufinancirati i 35 dizalica topline te tri vjetrogeneratora.

Nakon što fond do kraja travnja s općinama i gradovima potpiše ugovore o tome, potpisnici su u roku od 30 dana dužni raspisati i svoje natječaje na koje će se javljati građani. Krapinsko-zagorska županija već je i raspisala natječaj za građane, kaže L. Tošić. Odabrani korisnici po obiteljskoj kući ili pojedinom stanu u stambenoj zgradi po pojedinom će sustavu za korištenje obnovljivih izvora energije (OIE) moći dobiti do 12.000 kuna. Na natječaje koji će se raspisati mogu se javiti vlasnici obiteljskih kuća, a uime fizičkih osoba koje su suvlasnici višestambenih zgrada prijave podnose upravitelji zgrada ili ovlašteni predstavnici suvlasnika zgrade.

Po radijatoru 500 kuna

U Rijeci, Karlovcu, Virovitici, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću u 10.073 stana koji su priključeni na centralizirani toplinski sustav ugradit će se razdjelnici toplinske energije i radijatorski termostatski ventili vrijedni otprilike 19,7 milijuna kuna. Dio novca, najmanje 10% od ukupne investicije, planiran je u proračunu tih gradova (u Rijeci 16,5%), a 7,2 milijuna kuna vlasnicima stanova bit će osigurano iz fonda. Tošić kaže da je na temelju postojećih iskustava iz gradova u Hrvatskoj i raznih zemalja članica EU, ugradnjom razdjelnika toplinske energije, odnosno raspodjelom i obračunom toplinske energije prema stvarnoj potrošnji moguće ostvariti uštede i do 30% za stanove u zgradama koje su priključene na centralizirane toplinske sustave, a za koje je prijašnja raspodjela obavljana na temelju površine stambene jedinice, odnosno neovisno o stvarnoj potrošnji.

Kako doznajemo, iako još ne postoji zakonska obveza da svaka stambena jedinica ima zaseban uređaj za mjerenje potrošnje toplinske energije, što predviđa prijedlog novog zakona o tržištu toplinske energije (koji bi nakon javne rasprave trebao ući i u proceduru donošenja), procjene su da je dosad oko 60 tisuća hrvatskih potrošača ugradilo razdjelnike kako bi se postigla energetska učinkovitost u zgradama, štedio novac te se smanjili negativni utjecaji na okoliš. Dosad je bilo dovoljno da se više od 50% stanara zgrade izjasni za tu investiciju, a do kraja 2016. to će biti obveza sviju. Prosječan trošak ugradnje termostatskog ventila i razdjelnika po radijatoru bio je oko 500 kuna.

>>Međimurci doživljavaju solarnu revoluciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije