Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam poljoprivrede u Veroni

Za hrvatskog predsjedanja Unijom novi model zelene proizvodnje

Foto: Silvije Tomašević
30.01.2020.
u 10:00

Posebna tema sajma je Afrika, koja ima najviše poljoprivrednog zemljišta (24% površine), ali u svjetskoj poljoprivrednoj proizvodnji sudjeluje sa samo šest posto.

Agrikultura je temeljni sektor i potrebno je poduzeti sve mjere za njezinu zaštitu, kazala je hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja ujedno i predsjeda Vijećem ministara poljoprivrede EU, na otvaranju 114. sajma poljoprivrede (Fieragricola) u Veroni. Vučković je razgovarala i s talijanskom ministricom poljoprivrede Teresom Bellanovom.

Na ovogodišnjem sajmu u 10 velikih paviljona na 67.600 četvornih metara izlaže 900 izlagača (8,2 posto više nego lani), a do 1. veljače bit će održano 130 savjetovanja. Hrvatska je ovogodišnji partner na sajmu Fieragricola, jednom od najvažnijih u Europi, a ključna tema je Afrika i “green deal”, dakle proizvodnja usmjerena na zaštitu okoliša, koju je inaugurirala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Poljoprivrednici su prvi zaštitnici okoliša i potrebna im je potpora. Ministrica Vučković nam je kazala kako je u razgovoru s Bellanovom raspravljala i o ribarstvu na Jadranu.

Dvije države su prije tri godine potpisale sporazum o zatvaranju Jabučke kotline za ribolov što je pridonijelo zaštiti ribljeg fonda. Na iskustvu toga zaštićenog područja, koje je dobilo i priznanje EU, razrađivat će se ugovori za ribolov u Jadranu. Suradnja između dviju država u poljoprivrednoj proizvodnji je važna i za očuvanje posebnosti pojedinih proizvoda. U pripremi je izrada plana Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) članica EU za razdoblje do 2027., a na poljoprivredu odlazi 39 posto ukupnog proračuna EU. Hrvatsko predsjedanje Europskom unijom bit će usmjereno na izradu plana za novi model zelene proizvodnje.

Na sajmu u Veroni Hrvatska je prisutna samo s jednim štandom na kojem se dijele neke publikacije, ali ministrica Vučković najavljuje da će ubuduće na tom sajmu biti prisutni hrvatski poljoprivredni predstavnici. Posebna tema sajma je Afrika, koja ima najviše poljoprivrednog zemljišta (24% površine), ali u svjetskoj poljoprivrednoj proizvodnji sudjeluje sa samo šest posto. 


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije