Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo da nestane 
s otoka

Vunu izvoze u Indiju

29.06.2012., Bjelovar - Mihael Vuk iz Bjelovara visestruki je prvak Hrvatske u strizenju (sisanju) ovaca, a ove se godine okitio naslovom doprvaka. Kaze da na natjecanju za 5 minuta ostrize 4 ovce, dok tijekom usluznog sisanja, cime se i inace bavi,  za o
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
21.04.2015.
u 17:00

Od ovčjeg runa s Cresa i Lošinja, ali i iz Slavonije i Istre, izrađuju se tepisi

Kamo s vunom s ostriženih ovaca godinama je bio problem ovčara s Cresa i Lošinja, ali i drugih otoka koji su tone runa, jer nije bio organiziran ni otkup ni sustavno zbrinjavanje, morali odvoziti na otpad, spaljivati ili zakopavati negdje na pašnjacima kao da nije riječ o korisnoj sirovini. Ostavljala se vuna i u prirodi, što je, budući da se sporo razgrađuje, bilo ne samo ružna slika već i ekološki problem. Prema službenim podacima, u Hrvatskoj ima 600 tisuća ovaca, više od polovice je na kontinentu, a ostatak na otocima, u Lici, dalmatinskom zaleđu.

Preuzet će 11 tona

– Ove će se godine sva vuna naših ovaca zbrinuti, riječ je o 11.000 ovaca na cresko-lošinjskom otočju koje uzgajamo u Poljoprivrednoj zadruzi Cres i drže ih privatni ovčari na našem području. Oko 11 tona vune odvest će se s otoka zahvaljujući poduzetniku Draganu Tutiću s kojim je dogovoreno da će svu vunu preuzeti – kaže Mateo Ferarić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Cres.

Kad počne sezona striženja ovaca, na otocima će se organizirati nekoliko punktova za sabiranje i kad se nakupe dovoljne količine, vuna će se otpremiti. U dva su se navrata prošlih godina Crešani opekli ugovarajući otkup vune, Zadruga ju je i isporučila, no novac nikad nisu dobili pa su sada s Tutićem, koji je ponudio zbrinjavanje i na sebe preuzeo troškove odvoza, odlučili da vunu neće ni nuditi za otkup, već im je dovoljna korist što će ona "nestati" s otoka. Usto, i europske su odredbe naložile ovčarima pravilno zbrinjavanje vune, što ne podrazumijeva da se odlaže kao otpad.

A vuna creskih i lošinjskih ovaca, kao i onih s Krka i Paga, s Labinštine u Istri i iz gotovo cijele Slavonije završit će, otkriva Dragan Tutić, vlasnik zagrebačke tvrtke Monole, u tepisima. Svu ovčju vunu koju otkupi ili zbrine Tutić izvozi u Indiju kao sirovinu. S ovčarima u Lici i na dalmatinskim otocima, nažalost, nije uspio dogovoriti suradnju jer ne pristaju na zbrinjavanje, no i bez toga ove će godine na svjetsko tržište plasirati 600 tona ovčje vune, dvostruko više nego lani.

Kvaliteta pramenke

– Vuna naših ovaca, većinom vrste pramenka, gruba je i odlične kvalitete upravo za preradu i izradu tepiha, nije to fina vuna za tekstilnu industriju – objašnjava Tutić koji u Končanici kraj Daruvara ima sabiralište. Ondje se vuna dovozi, čisti, sortira i svrstava po kategorijama priprema za krajnjeg kupca.

– Bavim se ovim poslom četiri godine. Kad sam počeo, bio je nered, ovčari su mnogo puta bili prevareni, puhali su i na hladno, no sad je situacija bolja i vunu otkupljujem po kunu za kilogram ili zbrinjavam, kao što je slučaj s vunom s kvarnerskih otoka – kaže Tutić. Priznaje i da nije bilo lako plasirati hrvatsku vunu na indijsko tržište zbog nekih neugodnih iskustava koje su tamošnji kupci imali s našim izvoznicima, no dokazao se kao korektan dobavljač "dobre robe" i posao je krenuo pa izvoz sagove iz godine u godinu raste.

>> Hrvatsku vunu izvozit će kao građevinsku izolaciju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije