Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica HUB-a

Vujčić: Bankovni sustav bolji je nego ekonomija

20.10.2014., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana je 15. obljetnica Hrvatske udruge banaka. Boris Vujcic, Branko Grcic
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
21.10.2014.
u 12:45

Guverner HNB-a požalio se kako je to nakon šest godina recesije teško dokazati predstavnicima EK

Regulativa, ugled u javnosti i višak likvidnosti teme su koje najviše muče hrvatske bankare, moglo se zaključiti nakon panel-diskusije "15 godina suvremenog hrvatskog bankarstva" kojim je Hrvatska udruga banaka obilježila svoju obljetnicu.

– Poslujemo u recesijskom bankarstvu koje karakterizira razduživanje, rast loših kredita i pad profitabilnosti banaka. U tijeku je i jedan regulatorni i nadzorni tsunami koji nije karakteristika samo Hrvatske nego i Europe – smatra Franjo Luković, predsjednik uprave Zagrebačke banke.

A Božo Prka, predsjednik uprave Privredne banke Zagreb, vjeruje pak da je regulator vrlo dobro obavio zadaću i očuvao stabilnost bankarskog sustava.

– Svi kažu da je dobro biti bankar kad ekonomija raste, no teško kad ekonomija stagnira ili je u recesiji. Banke su tu dobro prošle, negdje je 17 do 18 posto loših kredita u ukupnoj aktivi, no ta je razina relativno izdržljiva – kaže Prka koji priznaje i da je kreditiranje dio društvene odgovornosti banaka.

– Kreditiranje je nužan proces, ali za tango treba i netko sa strane, barem onaj tko pušta glazbu – slikovit je prvi čovjek PBZ-a.

Odgovor na pitanje što je u zastoju ponude i potražnje „kokoš, a što jaje" nije se čuo do kraja panela, premda se u raspravu uključio i potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je dio odgovornosti prebacio i na državnu razvojnu banku.

– Mi smo u situaciji da imamo višak likvidnosti ne samo u bankarskom sustavu nego i u državnim institucijama, recimo HBOR-u. HBOR je likvidniji nego ikad, a plasmani su na 60 posto, što nije dobro. Zato ćemo predstaviti set mjera koji bi trebao omogućiti pomak u kreditiranju, a banke neće biti izostavljene – obećao je Grčić, no unatoč tome izrazio je zadovoljstvo što kao predstavnik države još uvijek može doći u banku i tamo dobiti novac za potrebe države. Na HBOR se osvrnuo i Luković ocijenivši da je propustio participirati s privatnim ulagačima u vlasničkom kapitalu, kao što se radi u Izraelu i SAD-u. Da je bankarski sustav dobar u tolikoj mjeri da je regulatoru problem dokazati to predstavnicima Europske komisije i investitorima nakon šest godina recesije, otkrio je guverner Boris Vujčić.

– Na neki je način bankovni sustav bolji nego što izgleda ekonomija. Regulatorni okvir se promijenio. Ako pogledate nenaplaćena potraživanja po godištima, većina datira četiri ili pet godina prije krize, a otkad je kriza počela, krediti su kvalitetniji – kaže Vujčić.

A što nam nosi budućnost? Dok čelnik PBZ-a smatra da je nužno smanjiti trošak depozita i ekstenzivno ih seliti u industriju asset menadžmenta, predsjednik uprave Erste banke Petar Radaković izrazio je neslaganje s takvom strategijom.

– Ne slažem se s tjeranjem depozita iz banaka, nama ti depoziti trebaju, mi ih koristimo.

Luković je zaključno poručio će se manji igrači teško nositi s izazovima tehnologije, recesije i regulative, a kad recesija prođe, s izvorima za financiranje rasta:

– Hrvatska je premala, za dovoljno snažnu konkurenciju dovoljno je četiri do šest snažnih konkurenata.

>> 'Ove godine nas čeka pad od 0,6 posto, a slabašna će biti i iduća godina'

Komentara 2

BU
BubyZG
10:59 22.10.2014.

U ovom našem tangu banke plešu k'o slonovi i nesmiljeno gaze po prstima zajmoprimaca. Pa čak i kada ih pravomoćna presuda upozori da ne plešu po pravilima, njih baš briga i dalje plešu po svom ritmu !!

DU
Deleted user
22:26 21.10.2014.

Naravno kad su banke posaugale svu lovu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije