Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Vrdoljak: Ina će odgovarati jer je plin morala prodati po nižoj cijeni

Inu proizvodnja plina stoji oko 60 lipa, tako da prema računici i s prodajom plina HEP-u po 1,7 kuna neće biti oštećena
18. travnja 2014. u 14:46 20 komentara 3105 prikaza
Ivan Vrdoljak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ministar Ivan Vrdoljak poručio je da će Inu pozvati na odgovornost zbog lošeg upravljanja jer nije na vrijeme rezervirala prostor u podzemnom skladištu Okoli.

– Zato je plin morala prodati po nižim cijenama, čime je oštetila i državu kao dioničara Ine. Ipak, s obzirom na to da je dio tog plina po nižoj cijeni otkupio HEP, moguće je da to za posljedicu ima snižavanje cijene plina za kućanstva od 1. travnja 2015. – poručio je Vrdoljak.

Kasne odluke

Od 1. travnja, kada je Ininoj tvrtki Prirodni plin završio petogodišnji ugovor o skladištenju plina u Okolima, uz HEP, kojemu je pripalo 70 posto skladišta jer je ta tvrtka od tog datuma i preuzela posao dobavljača plina za kućanstva, 30 posto se trebalo rasporediti ostalim tvrtkama koje su se javile na natječaj da u skladištu drže plin. Prednost su imali oni koji su ponudili skladištenje većih količina na dulji rok, no Prirodni plin tražio je skladištenje na tri godine te tako izgubio kapacitet skladištenja za svoj plin. Zato su se njihove zalihe plina morale prodavati po nižim cijenama.

– Postavlja se pitanje zašto su odluke Vlade, uključujući i onu o dodjeli 70% skladišnih kapaciteta HEP-u, donesene prekasno. Službeno su objavljene čak nakon isteka roka za davanje ponuda za zakup. A iako su se skladišni kapaciteti mogli zakupiti na pet godina, cijena je objavljena samo za prve tri godine pa bi zakup na dulje razdoblje bio rizičan i neopravdan poslovni pothvat – tvrdi Želimir Šikonja, izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Ini. U Ini ponavljaju kako im je trebalo dopustiti da postupno u idućih nekoliko mjeseci povuku plin iz skladišta te da taj apel nije bilo otvaranje nikakvih novih fronta.

– Nije tu bilo Hrvata ni Mađara, nego uprava koja je odgovorna za poslovanje kompanije. A kada iz kompanije izvučete 500 milijuna kuna i date ih HEP-u, onda se čini kao da se Inu kažnjava – kaže Šikonja.

Inače, prema Pravilniku o zakupu skladišta iz 2009., regulirana je prodaja nepovučenog plina pa se ona sada upravo tako i odvija.

Neće biti na gubitku

Inu proizvodnja plina stoji oko 60 lipa, tako da prema računici i s prodajom plina HEP-u po 1,7 kuna neće biti oštećena. Osim toga, Petrokemiji plin prodaju po 2,5 kuna po kubiku, a unatoč zahtjevima uprave Petrokemije, uprava Ine navodno ne želi razgovarati o nižoj cijeni.

>>HEP od Ine kupuje 109 milijuna kubika plina

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
  mrtvu majku komunističkuu usta:

  bože vrati nam Sanadera ,Čobankovića i Polančeca....a nikad nisam mislio da ću ovo reći

 • guc:

  Hej ljudi za koga vi navijate-za sve samo ne za nase.Proizvodna cijena plina je INI 60 lipa kuna,kucanstvima ga prodaje po 2,20,a Petrokemiji Kutina po 2,8 lip po metru kubicnom.INA nije vise nasa-osim sto okupira nase trziste,a Petrokemija je nasa ... prikaži još!nasa i grca u problemima,a vi navijate za INU-sto hoce reci za Madare.E Boze nam pomozi.

 • Nikola Turajlić:

  INA se može koristiti kao dokaz da domicilni Hrvati imaju ugradjen genetski kod ponizne servilnosti prema svojim ranijim gospodarima i euroatlanskim prijateljima. Ovi šišaju hrvatske ovce i broje novce, dok naši veledomoljubi zadovoljno rokću uz svoja puna korita. Dobro mora ... prikaži još!a im se priznati da brane Lijepu našu ganjajući komunjare, srbočetnike, udabaše i kojekakve druge zvjerinje koje postoje samo u njihovim halucinacijama. Nekada smo svi ganjali naše hrvatske devize koje su se pretvorile u desetine milijardi eura dugova, a naši veledomoljubi pjevaju Odu radosti. Naša pučina se, kao svoja na svome, privikava na sakupljačko (kontejnersko) gospodarstvo pjevajući Aleluju.