Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje PwC-a

Većina domaćih predsjednika uprave vjeruje u oporavak

Hrvoje Zgombić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
02.06.2015.
u 14:19

U odnosu na lani kada je 72 posto anketiranih predsjednika uprave izjavilo da će restrukturiranje obavljati većim dijelom kroz otpuštanje radnika, ove godine na to računa 56 posto predsjednika uprave

Većina domaćih predsjednika uprave očekuje da će u sljedećih godinu dana rasti prihodi i popravit se gospodarska situacija u zemlji – pokazalo je istraživanje konzultantske kuće PwC na uzorku od oko 30 predsjednika uprave domaćih kompanija. 

- Povjerenje hrvatskih predsjednika uprava je iznenađujuće visoko, uzimajući u obzir trenutno  gospodarsko okruženje -  istaknuo je u uvodnom govoru Hrvoje Zgombić (na slici), predsjednik uprave PwC Hrvatska. Da će ostvariti prihode u sljedećem razdoblju vjeruje njih 91 posto, a njih 72% smatra povećanu konkurenciju trendom koji će najznačajnije utjecati na njihovu industriju tijekom sljedećih pet godina. No više nije riječ o klasičnoj konkurenciji, kazao je Slaven Vukasović, menadžer PwC-a, nego kako je primjerice odgovorio čelnik jedne banke ta konkurencija jesu i financijski start up-ovi koji preuzimaju udjele u bankama, nešto što se vani već događa.

Od ostalih prijetnji u poslovanju vide promjene u regulativi, ponašanju kupaca, tehnologiji i distributivnim kanalima... Čak 69 posto anketiranih predsjednika uprava u zemlji smatra da danas ima više prijetnji za rast nego prije tri godine, u srednjoj i istočnoj Europi to misli 52 posto predsjednika uprave, a globalno njih 59 posto. Oko 90 posto njih smatra da je najveća prijetnja rastu fiskalni deficit, nešto manje da je to porezno opterećenje, oko 78 posto da je prijetnja nezaposlenost, a njih 75 posto da je problem regulativa, jer je javno tijelo pretjerano birokratizirano. Preporuka uprava domaćem gospodarstvu je u najvećoj mjeri usmjeravanje na konkurenciju i efikasniji porezni sustav. U odnosu na lani kada je 72 posto anketiranih predsjednika uprave izjavilo da će restrukturiranje obavljati većim dijelom kroz otpuštanje radnika, ove godine na to računa 56 posto predsjednika uprave, a nakon te mjere računaju na neku vrstu udruživanja, te spajanja i preuzimanja.

>> 'HUP kroz 16 pitanja postavljenih strankama nije ocjenjivao rad ove Vlade'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije