Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2.1 BILIJUNA EURA

Uzbuna u Njemačkoj: Zemlja zbog pandemije bilježi rekordan javni dug

German Chancellor Angela Merkel leaves after a meeting of an EU summit on a coronavirus recovery package at the European Council building in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
29.09.2020.
u 12:50

Savezni ministar financija Olaf Scholz je upozorio da se mjere financijske pomoći gospodarstvu ne smiju naglo prekinuti.

Javni dug Njemačke ove godine je zbog korona krize dosegno rekordnih 2,1 bilijuna eura, objavio je u utorak  državni ured za statistiku.

"Ukupni javni dug države, pokrajina i općina porastao je u usporedbi s krajem prošle godine za 11 posto te je krajem lipnja iznosio 2,1 bilijuna eura", stoji u priopćenju ureda u Wiesbadenu.

To je najviši ikad zabilježen javni dug u Njemačkoj. Porast se povezuje s mjerama uvedenim u borbi protiv posljedica pandemije COVID-19.

Najviše je porastao javni dug federacije, a među saveznim pokrajinama u najmnogoljudnijoj pokrajini Sjevernoj Rajni – Vestfaliji. Unatoč visokoj razini javnog duga, ekonomisti porast ne smatraju dramatičnim.

"Porast državnog duga je potpuno primjeren čak i kada se radi o ovako velikim iznosima jer je time spriječena još gora financijska kriza", rekao je za Reuters Jens Suedekum, profesor na Sveučilištu u Duesseldorfu.

On smatra da će država "dobro podnijeti" novo zaduženje jer praktički ne plaća kamate.

Bundestag trenutno raspravlja o proračunu za sljedeću godinu koji predviđa nova zaduženja od oko 90 milijardi eura.

Savezni ministar financija Olaf Scholz je upozorio da se mjere financijske pomoći gospodarstvu ne smiju naglo prekinuti.

"Ako to sada učinimo, riskiramo puno veće izdatke kasnije i time stavljamo budućnost na kocku", rekao je Scholz u utorak u parlamentu.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:59 30.09.2020.

Milijarde ljudi će gladovati zbog ove gripe.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije