Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Uz kazne od 20 milijuna eura plaćaju se i odštete građanima

PRIMJER: društvo sa sjedištem u Londonu kažnjeno je s 200.000 funti zbog nezakonitog slanja više milijuna marketinških poruka.
10. siječnja 2019. u 10:19 1 komentara 157 prikaza
Laptop
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Prije nešto više od pola godine stupila je na snagu Opća uredba o zaštiti podataka čiji je cilj pružiti jedinstveni okvir za zaštitu osobnih podataka na cijelom području Europske unije. Sadržajno se ne razlikuje previše od prethodnog uređenja zaštite podataka, ali veliku pozornost privukla je time što je nadzornim tijelima dana ovlast izricanja novčanih kazni. Na navedeni način željelo se prisiliti gospodarske subjekte da uistinu primjenjuju propise o zaštiti osobnih podataka.
Malo je reći da je Opća uredba o zaštiti podataka stupanjem na snagu prouzročila pomutnju u mnogim gospodarskim subjektima. Iako se skoro više od dvije godina znalo kada će stupiti na snagu, veliki broj gospodarskih subjekata dočekao je 25. svibnja 2018. godine nepripremljen.

Ilustracija Zloupotreba Upozorenje: 'GDPR se koristi za iznudu, traže od tvrtki da plate šutnju'

Široke ovlasti Agencije

Općom uredbom o zaštiti podataka zapriječene su novčane kazne u maksimalnim iznosima od 20 milijuna eura ili 4 posto ukupnog godišnjeg prometa, ovisno o tome što je veće. Stoga je blaga panika i pomutnja nepripremljenih subjekata u svakom slučaju bila razumljiva.
Republika Hrvatska je povodom stupanja na snagu Opće uredbe o zaštiti podataka donijela Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Navedenim zakonom propisane su određene posebnosti u vezi pojedinih vrsta obrade (biometrija, videonadzor, itd.) te je dan okvir za postupanje hrvatskog nadzornog tijela, Agencije za zaštitu osobnih podataka. 
Agencija nadzire usklađenost s Općom uredbom o zaštiti podataka. Navedeno radi tako da može provesti najavljeni ili nenajavljeni nadzor, a ako se očekuje pružanje otpora moguće je provesti nadzor uz pomoć policije. Ovlasti Agencije su široke i to do mjere da mogu zapečatiti prostoriju, sustav pohrane ili opremu za vrijeme nadzora, ako postoji opasnost od uništenja ili izmjena dokaza. Ako se pojavi sumnja u počinjenje kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti Agencija će izvijestiti policiju odnosno državno odvjetništvo. 
 Svaka osoba ovlaštena je podnijeti prijavu Agenciji, ako sumnja da joj je povrijeđeno određeno pravo.

Građani više paze

U posljednjih pola godine svijest građana o zaštiti osobnih podataka značajno je porasla pa tako više nije neobično da se građani javljaju sa zahtjevima za pristup svojim osobnim podacima ili zahtjevima za brisanje podataka. Na navedeni način olakšava se i rad Agencije, budući da će lakše otkriti i sankcionirati povrede.

Stoga je i razumljiv blagi strah koji se javio kod gospodarskih subjekata koji se nisu na vrijeme uskladili, budući da im prijeti: mogućnost izricanja novčane kazne od strane Agencije; mogućnost zahtjeva za naknadu štete od strane građana te kaznena odgovornost odgovornih osoba.
Ako dobijete kaznu te je ne platite u roku od 15 dana od pravomoćnosti odluke kojom je izrečena

kazna, ovršit će vas Porezna uprava Ministarstva financija na jednaki način na koji se vrši prisilna naplata poreza. Upravne novčane kazne će se tretirati kod prisilne naplate kao porezni dug.
Međutim, ako se usporedi djelovanje Agencija s drugim nadzornim tijelima država članica EU, može se reći da je hrvatsko nadzorno tijelo do sada bilo blago u postupanju.

Naime, englesko nadzorno tijelo ICO redovito izriče novčane kazne, pa je tako nedavno društvu sa sjedištem u Londonu izreklo kaznu u iznosu od 200.000 britanskih funti zbog nezakonitog slanja više milijuna marketinških poruka. Međutim, pitanje je vremena kada će “pasti” prva veća novčana kazna, budući da veliki broj gospodarskih subjekata još uvijek nije ozbiljno shvatio potrebu usklađivanja sa zaštitom osobnih podataka.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Natasha:

    Nudimo kredite od $ 5000 do $ 1.000.000. Uz punu pravnu dokumentaciju o financiranju, kao i odobravanje i licenciranje akreditiranih sredstava klijentima u roku od 3-5 radnih dana. Teški zajmovi, Osobni zajmovi, Poslovni krediti Zajam za zajednički pothvat Studentski kredit, ... prikaži još! kredit za automobil, Građevinski krediti, premošćivanje kredita, Osobni zajmovi, Hipotekarni krediti, E.T.C Ljubazno nas kontaktirajte na: freedomfinancialnetwork2019@gmail.com