Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRHKI OPORAVAK

Usporila poslovna aktivnost eurozone, indeks PMI pao na 51,5

Mario Draghi
Foto: DPA/PIXSELL
21.11.2013.
u 13:55

Po zemljama indeks koji mjeri poslovnu aktivnost u proizvodnji i uslugama varira, pa je u Njemačkoj na najvišim razinama od siječnja, dok je Francuska na najnižoj vrijednosti od lipnja

Poslovna aktivnost eurozone usporila je u listopadu i pobudila sumnje u ekonomski oporavak. Kako prenosi BBC, indeks PMI (The Eurozone Composite Purchasing Managers Index), pao je na 51,5 s rujanskih 51,9. Ovo je već drugi mjesec da indeks usporava, a granica rasta je brojka iznad 50. PMI mjeri poslovnu aktivnost u proizvodnji i uslugama. 

Po zemljama indeks varira, pa je u Njemačkoj na najvišim razinama od siječnja, dok je Francuska na najnižoj vrijednosti od lipnja.  

Glasnogovornik Capital Economicsa, koji se bavi istraživanjem tržišta, izjavio je da ovi pokazatelji indiciraju da anemični oporavak eurozone možda gubi još "pare". Drugi je indikator krhkog oporavka pad zaposlenosti u privatnom sektoru 23. mjesec u nizu. 

- Pad PMI-ja drugi mjesec zaredom implicira da Europska središnja banka pravilno postupila režući kamatu na najnižu razinu ikad - izjavio je Chris Williamson, glavni ekonomist Markit Economicsa, drugog globalnog centra za pružanje tržišnih informacija. 

Gospodarstvo eurozone raslo je od srpnja do rujna samo 0,1 posto, dok je u prethodnom kvartalu rast bio 0,3 posto. Prognoza Capital Economicsa za posljednji kvartal je održavanje rasta na 0,1 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije