Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Umjesto suglasnosti o prodaji Hypo banaka, od Austrijanca traže povrat novca

O prodaji Hypove mreže banaka u JI Europi konzorciju američkog fonda Advent i EBRD-u , Bavarci još uvijek šute i nisu se službeno očitovali.
27. studenoga 2014. u 14:53 0 komentara 605 prikaza
Hypo banka
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Umjesto da daju suglasnost Republici Austriji, vlasniku mreže Hypo banaka u jugoistočnoj Europi, da može prodati svoje banke u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, američkom investicijskom fondu „Advent international“ i Europskoj banci za obnovu (EBRD), njemačka banka BayernLB iz Münchena, kao bivši vlasnik Hypo Alpe Adria grupe u četvrtak je pismenim putem od Austrijanaca zatražila povrat svog svojeg uloženog novca.

Nijemci tvrde da njihovo potraživanje od Austrijanaca iznosi preko dvije milijarde eura, po osnovi danih kredita i da su sredstva „upumpali“ upravo u austrijsku Hypo banku. O prodaji Hypove mreže banaka u JI Europi konzorciju američkog fonda Advent i EBRD-u , Bavarci još uvijek šute i nisu se službeno očitovali.
Austrijska novinska agencija APA prenosi izjavu BayernLB u kojoj njemačka banka prigovara Austrijancima da je odluka o privremenom smještanju Hypove mreže banka u JI Europi u bankarsko državno društvo „Fimbag“, osnovano s ciljem da ih proda, donijeta bez njihove suglasnosti.

- Tom protupravnom prenašanju se je BayernLB sada jasno usprotivila“, navodi njemačka banka dodajući da je i sam Fimbag morao znati da radi nešto što je nedozvoljeno. Bavarci tvrde kako postoji zabrana takovog izmještanja i stoga ulažu protest. BayernLB također tvrdi kako je od austrijske strane zaobiđen pri donošenju odluke krajem listopada ove godine o postupnom gašenju Hypo banka u Austriji i prodaji mreže njenih banaka-kćeri u jugoistočnoj, čime je izričito povrijeđeno njihovo pravo na suodlučivanje.

U pismu dostavljenom austrijskim vlastima BayernLB traži povrat 2,4 milijarde eura kreditnih sredstava za koje je, kado navode, jamčila Republika Austrija.

Domaći mediji pišu kako nespremnost BayernLB-a na suglasje s Austrijom oko prodaje Hypove mreže banaka na europskom jugoistoku Adventu i EBRD-u dodatno otežava situaciju i odugovlači reprivatizaciju.

>>Tea Martinčić imenovana novom predsjednicom Uprave Hypo banke

>>Austrijska Hypo banka napušta pet tržišta u istočnoj Europi

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.