Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WESTGATE

U Splitu se grade dva poslovna tornja vrijedna pola milijarde kuna

Westgate
12.02.2015.
u 15:00

U jednom tornju bit će Splitska banka, a u drugom hotel jednog od najvećih svjetskih hotelskih brendova

U Splitu je počela gradnja jednog od najvećeg projekta u tom gradu – Westgate, investicija Westgate grupe, koji će se smjestiti na površini od 50.000 m2, a vrijedan je 500 milijuna kuna. Završetak radova predviđen je za sredinu sljedeće godine, a svoje radno mjesto ondje će, prema procjenama, biti omogućeno za oko 1200 ljudi.

Zelena gradnja

Zgrada će se sastojati od dva tornja. U prvom će biti sjedište Societe Generale Splitske banke, gdje će i biti njezina centrala za regiju Adria. U tornju B, koji će se prostirati na površini od 30.000 m2 i imati visinu od 75 metara, što će ga ujedno činiti i najvišim objektom u Splitu, bit će hotel sa četiri zvjezdice, u kojem će se nalaziti 180 soba, zatim kongresni centar, welness&spa centar, restorani, barovi te poslovni centar za najam. Kako kažu investitori, riječ je o uredima A klase, prvim takvima u Splitu. Hotel će poslovati pod jednim od najvećih svjetskih hotelskih brendova, koji time ulazi na hrvatsko tržište, no za sada još ne otkrivaju o kome je riječ, jer su pregovori u tijeku. No, jasno je već sada da će pospješiti konkurentnost grada i županije.

Kako objašnjavaju investitori, riječ je o prvim tornjevima u Splitu nakon 1965. godine. Projekt se gradi po principu zelene gradnje te će biti certificiran (LEED Certifikat) od međunarodne organizacije U.S. Green Building Council za zelenu gradnju.

Gradnja tornjeva najavljena je još prije tri godine. Kao što je Večernji list već pisao, prije godinu i pol, nekoliko dana prije izdavanja rješenja o gradnji, Upravni odbor za urbanizam i zaštitu okoliša Splita htio je izdati jedinstveno rješenje o građenju za oba objekta.

To je investitoru bilo neprihvatljivo jer je za prvi objekt već dogovorio radove s izvođačem te našao kupca, odnosno planirao brzo krenuti u gradnju, a drugi objekt namjeravao početi graditi nešto poslije. Odnosno, bila su potrebna odvojena rješenja o gradnji. Nakon što su se zbog lokalnog problema obratili nadležnim ministarstvima i Agenciji za investicije, prepreka je ubrzo riješena.

No pojavio se i problem zbog predstečajne nagodbe Zagorje Tehnobetona koji je bio izabran prvotno za izvođača radova. Novi izvođač je Tehnika, koja je i objavila u srijedu na Zagrebačkoj burzi početak radova na projektu u Splitu.

Strateška investicija

Čeka se da i projekt bude nominiran kao strateški od interesa Republiku Hrvatsku jer ispunjava potrebne uvjete. Financijska konstrukcija za Toranj A u cijelosti je zatvorena, kreditom Privredne banke i Societe Generale – Splitske banke kao kupca Tornja. Za toranj B, kažu, osigurali su potreban vlastiti kapital od 30 posto, a za 70 posto sredstava aplicirat će izravni kreditni zahtjev kod HBOR-a, budući da je Toranj B turistički projekt. Ujedno, kažu, za taj Toranj aplicirat će i za novac iz fondova Europske unije.

Komentara 2

RI
RI813
19:58 12.02.2015.

bitno je da krenu od price nista

R0
R00kie
16:11 12.02.2015.

super, nek se samo radi, nema izlaska iz krize plakanjem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije