Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTOVANJA

U Sloveniji trošimo 87, doma 69 eura

05.04.2019.
u 22:17

Ljubljana je privukla 13 posto od svih gostiju iz Hrvatske, a zanimljivo je da ih je četiri posto za odmor izabralo slovensko more.

Slovenija, koja svojim gostima obećava vrhunske doživljaje od, kako kažu, pet zvjezdica, ubire i prihode u skladu s tom filozofijom. Lani su slovenski domaćini ugostili šest milijuna turista, koji su u prosjeku dnevno trošili vrlo pristojnih sto eura.

Za razliku, hrvatski gosti prosječno dnevno potroše osjetno manje - 79 eura. U Sloveniji, čiji su turistički predstavnici jučer u Zagrebu održali poslovnu radionicu s hrvatskim kolegama i predstavili se novinarima, izdašni(ji) su bili i gosti iz Hrvatske. Na turističkim putovanjima u Sloveniji naši su građanib u prosjeku potrošili po 87 eura, a na odmoru u svojoj zemlji prosječno troše 69 eura.

Zanimljivo je da najbolji potrošači Amerikanci u Sloveniji dnevno potroše 200 eura, a kod nas, kako je pokazalo istraživanje Tomas iz 2017., jedva 160 eura. 
Slovenci su ozbiljno zagrizli u turizam, koji grade na principima zelenog i održivog. Gosti iz Hrvatske u Sloveniji, koja je lani od svih stranih turista uprihodila 2, 7 milijardi eura i 12 posto više nego u 2017., po brojnosti su izbili na četvrto mjesto. Lani je Sloveniju posjetilo 219.000 turista iz Hrvatske, a brojniji su bili samo gosti iz Njemačke, Italije i Austrije.

Hrvatski su građani slovenskim turističkim domaćinima, koji su registrirali ukupno 16 milijuna noćenja, donijeli i 527.000 noćenja. Pri tom, broj hrvatskih turista u Sloveniji porastao je lani 12 posto prema 2017., a noćenja je bilo 16 posto više. 
Većina je naših građana Sloveniju za odmor izabrala u siječnju i veljači, kad se u tu zemlju tradicionalno odlazi na skijanje, a na drugom su mjestu po popularnosti terme. Planine i toplice bilo je odredište za čak 66 posto gostiju iz Hrvatske.

Ljubljana je privukla 13 posto od svih gostiju iz Hrvatske, a zanimljivo je da ih je četiri posto za odmor izabralo slovensko more. Među popularnim destinacijama je i Bled, gdje su domaćini lani uknjižili milijun noćenja i gdje se preuređuje hotel Jelovica, što je samo jedna od novina s kojom Slovenija ove godine dočekuje goste.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije