Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U rujnu broj zaposlenih pao za oko 11.000

Pad broja zaposlenih u obrtu tako je 'najzaslužniji' za smanjenje ukupnog broja zaposlenih u rujnu.
31. listopada 2016. u 12:24 3 komentara 461 prikaza
burza
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Krajem rujna u Hrvatskoj su bile 1.401.783 zaposlene osobe, što je za 0,8 posto ili oko 11 tisuća osoba manje u odnosu na kraj kolovoza, prvenstveno uslijed smanjenja broja zaposlenih u obrtima, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).    

Danas objavljeni podaci DZS-a pokazuju da je broj zaposlenih u rujnu pao drugi mjesec zaredom, što je posljedica slabljenja pozitivnog utjecaja turističke sezone, koja se primaknula kraju.  Od ukupnog broja zaposlenih najveći dio, njih više od 84 posto, odnosno 1,18 milijuna, bilo je zaposleno u pravnim osobama. U odnosu na kolovoz njihov je broj ostao gotovo nepromijenjen, odnosno smanjen je za tek 242 osobe.

diplome, diploma Istraživanje Ekonomskog instituta Diploma nije jamstvo za posao zavod za zapošljavanje Podaci Eurostata Hrvatska s najvećim padom stope nezaposlenosti u kolovozu na godišnjoj razini među zemljama EU zapis KOLIKO DANA IMATE ZA ADMINISTRACIJU Što napraviti kad ostanete bez posla: Koja prava i obveze imate

U obrtu i slobodnim profesijama je, pak, u rujnu bilo zaposleno 199.537 osoba, što je u odnosu na kolovoz manje za 5,1 posto, odnosno za 10.662 osobe, a smanjen je i broj osiguranika poljoprivrednika - za 0,4 posto, na 19.712. Pad broja zaposlenih u obrtu tako je 'najzaslužniji' za smanjenje ukupnog broja zaposlenih u rujnu. Naime, krajem devetog mjeseca ove godine ukupni broj zaposlenih smanjen je za 10.979 osoba u odnosu na kolovoz.

U tri djelatnosti broj zaposlenih veći

Promatrano po djelatnostima, od skupina 19 djelatnosti po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, krajem rujna je broj zaposlenih bio veći nego u kolovozu u samo tri djelatnosti - opskrbi vodom i uklanjanju otpadnih voda (1,1 posto), obrazovanju (0,5 posto) te zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (0,3 posto).

 Najveći se postotni pad broja zaposlenih istovremeno bilježi kod rudarstva i vađenja (za 17,3 posto), u građevinarstvu (za 3,9 posto), ostalim uslužnim djelatnostima (3,8 posto), financijskom i osigurateljnom sektoru (3,6 posto) te poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu (2,9 posto).

 Prema podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), nezaposlenih je krajem rujna, pak, bilo 211.827. To je za 0,7 posto ili 1.513 osoba manje nego u kolovozu, no istodobno je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena i iznosila je 13,1 posto.

No, dnevni podaci koje HZZ objavljuje na svojim internetskim stranicama pokazuju da se broj nezaposlenih nastavlja povećavati. Trenutno je, naime, nezaposlenih 225.393, dakle oko 13,5 tisuća više nego krajem rujna, dok je slobodnih radnih mjesta trenutno objavljeno 11.137.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • liskovaca:

    pod hitno ih deportirati u Njemačku! Kvare statistiku!

  • than:

    Broj zaposlenih ?!?!? Ja sam zaprepascen, jer uvijek se pise o broju nezaposlenih, gdje se mulja naveliko, pocev od strucnom usavrsavanju (koji se ne vode niti kao zaposleni niti kao nezaposleni), pa do brisanja bez razloga.

  • domljani:

    kriv je milanović jer ne hoda u sabor na ručak