Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U pogon za recikliranje sapuna uloženo 188 tisuća eura

Gotovo 70 posto ukupne vrijednosti ovog projekta sufinancira se iz fondova EU kroz program "Poboljšanje pristupa trđžištu rada osobama s invaliditetom"
23. ožujka 2016. u 13:00 2 komentara 344 prikaza
pogon za recikliranje sapuna
Foto: Poslovni dnevnik

U Solinu je prošli tjedan u sklopu projekta “Odgovorno poslovanje – čisti svijet” otvoren pogon za reciklažu sapuna u kojem se zapošljavaju i educiraju osobe s invaliditetom. Ovaj projekt EU inovativan je model cirkularne ekonomije, socijalnog poduzetništva i javno-privatnog partnerstva, a njime se podiže zapošljivost osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada uz istovremeno uklanjanje otpada koji generira hotelski sektor.

Potreba hotelijera

Novootvoreni mali pogon za reciklažu sapuna iz hotela svojevrstan je radni centar koji educira osobe s invaliditetom za reciklažu sapuna i plasiranje novih proizvoda na tržište.

Nositelj je projekta Mreža udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, a ideja projekta proizašla je iz potrebe hotelijera da prate trendove uvođenja zelenog poslovanja kako bi postali konkurentniji te potrebe za reduciranjem stope nezaposlenosti, posebno niže obrazovanih i teško zapošljivih društvenih skupina u koje se ubrajaju i osobe s invaliditetom. Osim toga, projektom se zbrinjava otpad koji nastaje u hotelima i hotelskom biznisu pa odgovara na globalni izazov očuvanja okoliša. Projekt “Odgovorno poslovanje – čisti svijet” ukupne vrijednosti 188.865,15 eura sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda, putem programa IPA IV: Razvoj ljudskih potencijala, kroz program “Poboljšanje pristupa tržištu rada osobama s invaliditetom” koji koordinira Hrvatski zavod za zapošljavanje, a EU projekt sufinancira financira s gotovo 70% njegove vrijednosti.

Osigurana održivost

Tijekom projekta stručnjaci s Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu proveli su istraživanje o ekološki prihvatljivoj metodi reciklaže, a vizualni identitet novog proizvoda zajednički su kreirali studenti i profesori Studija dizajna Umjetničke akademije u Splitu. Finalni proizvodi bit će plasirani na tržište nakon provedbe projekta, osiguravajući održivost projekta i novouspostavljenog radnog centra. Tijekom projekta edukaciju za reciklažu, pakiranje, plasiranje sapuna na tržište proći će 46 osoba s invaliditetom.

Inače, projekt “Odgovorno poslovanje – čisti svijet” provodi se pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

>>Đuro Horvat - Po njegovu receptu svijetu od otpada stiže energija

Danijel Popović
Moja je cura pala u nesvijest kad su nam u banci rekli da mi je Jugoton uplatio milijun maraka za album
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • Anamarija10:

    Recikliranje sapuna? Za milog Boga pa komu je to palo napamet? Koja je to glupost? I još uložiti lovu u to!

  • than:

    Ovi ce debele pare zaraditi. Pa hoteli ce baciti sapune samo tako, jer im jeftinije to, nego da placaju prijevoz. Ovi, ako ce ici pak po svaki sapun, propasti ce prije nego i pocnu raditi.