Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U Hrvatskoj do 2050. ulaganja u energetiku 
62 milijarde eura

JANAF je jedna od najučinkovitijih kompanija i pokazatelj da između državnog i privatnog vlasništva 
ne postoji razlika, već je bitno upravljanje, ističe predsjednik uprave Dragan Kovačević
06. prosinca 2019. u 17:29 0 komentara 270 prikaza
Energetsko-naftna konferencija u Zagrebu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Krema naftne industrije slila se u Zagreb na Janafovu međunarodnu energetsku konferenciju kojom je jedna od naših najprofitabilnijih državnih tvrtki obilježila 45. obljetnicu poslovanja. U iščekivanju odluka OPEC-a i pridruženih mu članica koji u Beču dogovaraju strategiju daljnjeg smanjenja proizvodnje sirove nafte, naftaši ne žele ulaziti u preciznije prognoze cijena sirove nafte, ali ipak su se složili da bi se trebale kretati u okviru 60 dolara po barelu.

Oleg Butković Perspektive Južnih vrata Europe Ulaganja u željezničku infrastrukturu do 2030. godine 3,5 milijardi eura

OPEC razmatra odluku o jačem rezanju pa bi smanjili proizvodnju za 1,2 milijuna barela nafte na dan. Iako je ključna za određivanje investicijske politike i ukupne strategije poslovanja, cijena nafte puno manje brine naftaše od činjenice da moraju diversificirati poslovanje kako bi opstali na tržištu. Nafta je i dalje unosan biznis, a analize pokazuju da će sve do 2040. godine nafta imati ključnu poziciju u energetskom miksu.

Janaf investirao 2,5 milijarde

Iako se očekuje snažan pad potrošnje nafte i okretanje obnovljivim izvorima energije poput vjetra i sunca na tržištu raste potražnja za crnim zlatom i bilježe se stope rasta više od 2,5 posto primjerice na mediteranskom tržištu kojem i Hrvatska pripada, što je istaknuo i predsjednik uprave Dragan Kovačević dodavši da OIE neće biti dovoljni za osiguravanje svih potreba za energijom. Kovačević je istaknuo da idućih petnaest godina nafta neće izgubiti poziciju, ali da će energetska tranzicija koja je neminovna donijeti rast od 2,5 posto BDP-a godišnje u našoj regiji uz ogromna ulaganja. Tako se primjerice u Hrvatskoj do 2050. godine očekuje 62 milijarde eura ulaganja u energetiku odnosno oko dvije milijarde eura svake godine, što bi trebalo utjecati na otvaranje i zadržavanje gotovo sto tisuća radnih mjesta u idućoj dekadi.

– Naše investicije su premašile 2,5 milijardi kuna, što je rezultiralo time da smo jedan od najučinkovitijih kompanija i pokazatelj smo da između državnog i privatnog vlasništva ne postoji razlika, već je bitno upravljanje – rekao je Kovačević.

Napomenuo je da su kompaniju reorganizirali, redizajnirali i pretvorili je u kompaniju koja nije više samo transportna, već mala naftna kompanija. Tranzicija, kaže Kovačević, bit će izazov ali i prilika za naftni sektor i kompanije srednje i jugoistočne Europe da, razvojem projekata obnovljivih izvora, petrokemijske industrije, elektrana, elektromobilnosti doprinesu rastu niskougljičnog gospodarstva.

Plinska platforma ENERGETIKA Naftna platforma u sjevernom Jadranu: 'Ukupno je proizvedeno 21 milijardi m3 plina'

Ulaganja u zelene energije

Ina se priprema za velika ulaganja pa je predsjednik Uprave kompanije Šandor Fasimon najavio ulaganja od 17 milijardi kuna u srednjem roku, pri čemu bi 25 posto cijelog plana ulaganja trebalo biti usmjereno u rafineriju Rijeka, oko milijardu kuna u benzinske crpke, a deset posto budžeta usmjeriti će se u takozvane nove poslove.

MOL ulaže u nove sektore poput petrokemijskog biznisa, a razmatraju, poput svih velikih naftnih kompanija i ulaganja u zelene energije.

Naftovodna kompanija, Transnjeft, koja ima najveću mrežu naftovoda u svijetu, spremna je povećati isporuke nafte Europi, ako za to postoji interes tržišta u EU istaknuo je Sergey Andronov, potpredsjednik Transnjefta.

Naglasio je kako je izazov za ovaj dio naftnog sektora u osiguravanju stabilnosti i sigurnosti opskrbe.

Naftovodi su maksimalno energetski učinkoviti, istaknuli su ključni stručnjaci sektora, ali ulaganje u razvoj novih tehnologija i novih standarda ipak nudi priliku za daljnje unapređenje. Skup je u Zagrebu okupio najutjecajnije tvrtke u naftnom sektoru, a među ostalima u Zagreb je došao i Nikolay Tokarev, predsjednik Uprave Transnjefta.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.