Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

U HAZU kritički 'izmasakrirali' Linićeve nagodbe

hazu
Foto: Tomislav Miletić/Pixell
15.11.2013.
u 07:14

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi primjer je kako propis ne smije izgledati, studentima govori Garešić

Na okruglom stolu “Hrvatsko insolvencijsko pravo” jučer u HAZU kritički su izmasakrirane predstečajne nagodbe ministra Slavka Linića, odnosno s tim povezana normativna rješenja. Većina od 65 izmijenjenih odredbi Stečajnog zakona rješenja su kojima su kreatori pokazali nerazumijevanje temeljnih instituta, a Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi primjer je kako propis ne smije izgledati, svojim studentima govori prof. dr. sc. Jasnica Garešić.

Prof. dr. sc. Mihajlo Dika ustvrdio je da je kod ZFPPN-a do izražaja došao “kriptokomesarski sindrom” jer si je država dala za pravo da radi što hoće, pa i spašava izabrane dužnike nauštrb vjerovnika koje se eksproprira. Dika se pitao je li to učinjeno namjerno, iz neznanja ili kombinacijom toga. Postavio je pitanje ustavnosti Vladinih uredbi i sugerirao da se na zadanu temu slijede Nijemci i eventualno Austrijanci. Sugerirao je i da Ustavni sud odredi granicu zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kad na upravna tijela prebacuje stvari iz sudbene nadležnosti, što je saslušao ustavni sudac Miroslav Šeparović.

Dr. sc. Vlado Brkanić kritizirao je revizorski aspekt, a sutkinja Nevenka Marković omalovažavanje sudbene vlasti u postupku predstečajne nagodbe. Akademik Jakša Barbić, spomenuvši i sam neka “katastrofalna i protucivilizacijska rješenja protivna europskim smjernicama”, čudio se što već nismo prozvani iz EU.

>>Odbijeni na sudu u novu će nagodbu umjesto u stečaj

Komentara 3

Avatar abakus
abakus
08:07 15.11.2013.

A što reći... Rezignirani smo već nesposobnošću i svim štetnim plus nezakonitim potezima ove vlasti koji se samo redaju jedan za drugim... Koliko ovo još treba izdržati i hoće li ostati išta za spašavanje jednom kad ova garnitura ode s vlasti?

TH
than
09:40 15.11.2013.

Pa za te nagodbe i laici znaju da ne valjaju. Sto se tu ima za pricati. Samo partija po starome. Do konacnog pada...

A9
A*9
22:28 15.11.2013.

Nasilje je temelj Partije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije