Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon o tržištu nafte

Tvrtke će same određivati cijene naftnih derivata

nafta
Foto: Pixsell
12.11.2013.
u 17:00

Vlada će imati mogućnost određivanja najviše razine cijena u iznimnim uvjetima

Praksa utvrđivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata svaka dva tjedna u Hrvatskoj uskoro odlazi u povijest. Ministarstvo gospodarstva u hitnu proceduru krajem mjeseca planira uputiti novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata kojim se uvodi slobodno formiranje cijena. Dosadašnja formula utvrđivanja cijena bila je temeljena na cijeni naftnih derivata na tržištu Mediterana, deviznom tečaju, premiji energetskog subjekta te naknadi i porezima, a ubuduće se ona prepušta samim tvrtkama. Taj potez Ministarstva dugo je očekivan među kompanijama iz ove djelatnosti, a stručnjaci procjenjuju da neće pokrenuti veće cjenovne promjene, dok će dugoročno, uvjeravaju, imati pozitivne efekte.

Morat će podnositi izvješće

– Ne vjerujem da će time doći i do nekih većih promjena cijena – komentirao je Branko Poljak, direktor veleprodaje Crodux derivata. I Nikolaj Ivčikov iz Lukoila ima samo pozitivne ocjene ovog postupka.

– Kad zaživi primjena novog zakona, ojačat će se nova ulaganja u Hrvatskoj, što će pridonijeti dugoročnom razvoju gospodarstva zemlje – ocjenjuje Ivčikov. To će, kaže član uprave Petrola Jozo Kalem, značiti da Hrvatska nije zatvoreno tržište, a da će se slobodno formiranje cijena pozitivno odraziti na konkurenciju, dovoljno je pogledati što se dogodilo s HEP-om i cijenama električne energije. Borba za tržište uvijek je zdrava i siguran sam, dodaje Kalem, da će vidno oživjeti ponude na crpkama i imati ukupno pozitivan eho. Kratkoročno je moguće, kažu ljudi iz struke, da na prometnijim pravcima i autocestama cijene goriva budu nešto više, no i iz Ministarstva umiruju porukama da će konkurencija i utakmica među distributerima ipak prevladati. – Dugoročno očekujemo povoljne utjecaje na formiranje cijena sukladno pozitivnoj praksi ostalih zemalja EU – naglašava pomoćnica ministra gospodarstva Jelena Zrinski Berger. Iznimno se ostavlja mogućnost Vladi da propiše maksimalnu razinu cijene za pojedine derivate radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga i samo na rok od 90 dana.

Vlada će usvojiti i plan intervencije u slučaju izvanrednog poremećaja opskrbe tržišta, a među ostalim se nalaže i obveza trgovcima derivatima i onima koji ih uvoze za vlastite potrebe da redovito dostavljaju podatke Ministarstvu o količini, kvaliteti, porijeklu i cijeni uvezene nafte i derivata te podatke o cijenama derivata s naknadama, trošarinama i porezom i bez njih. Usto će tvrtkama biti uvedena i obveza da uredno podnose izvješća o investicijama koje se provode i planiraju, o remontima kapaciteta i svemu u poslovanju.

Kazne do 800.00 kuna

Važna novost je i ponovno uvođenje obveze formiranja operativnih zaliha. Riječ je o obvezi koja je ukinuta na početku mandata Ive Sanadera, a tim se zalihama osigurava redovito poslovanje na benzinskim pumpama. Detaljnije će operativne zalihe biti regulirane posebnim pravilnikom koji će se naknadno usvojiti, no kako se neslužbeno čuje iz krugova Ministarstva, propisivat će da svaka tvrtka mora imati 15-dnevne rezerve. Najava povratka operativnih zaliha trgovcima ne bi trebala povećati trošak jer svi ozbiljniji igrači imaju skladišta. Zakon uređuje i status Hrvatske agencije za naftu i naftne derivate, koja je rebalansom proračuna u svibnju uvrštena u proračun Ministarstva gospodarstva, a kojoj se po novome povjerava formiranje i nadzor zaliha naftnih derivata.

Kazne za nepoštovanje propisa su od 100.000 do 800.000 kuna, uključujući i zabrane obavljanja djelatnosti do godinu dana onima koji više puta ponove prekršaj, a do 400.000 kuna su kazne za nedostavljanje podataka Ministarstvu. Javna rasprava otvorena je do 21. studenoga, a očekuje se da bi zakon trebao biti prihvaćen do kraja godine.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije