Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VALUTNA KRIZA

Turci se od inflacije štite starim dizelašima

Automobili
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
15.02.2020.
u 22:10

U dvije godine prosječna cijena vozila s dizelskim motorom porasla za 120 posto

Od valutne krize koja je vrijednost turske lire srezala za trećinu prošlo je više od godinu dana, ali inflacija čiji rast ne popušta nagnala je Turke na neuobičajenu zaštitu od gubitka vrijednosti novca – kupovinu rabljenih dizelaša. Kako piše Bloomberg, milijuni Turaka počeli su grozničavo kupovati automobile, prije svega rabljene što je izazvalo skok cijena u vrijeme kada inflacija i deprecijacija “grickaju” ušteđevine.

Prema podacima turskog statističkog zavoda, godišnja stopa inflacije u siječnju je dosegla 12,15 posto, ubrzavši s 11,84 posto u prosincu. Na mjesečnoj razini, inflacija je povećana za 0,31 posto. Turska središnja banka predviđa da će se stopa inflacije krajem ove godine spustiti na 8,2 posto. Porast cijena posebno je primjetan kod osobnih automobila.

U posljednje dvije godine prosječna cijena automobila s benzinskim motorom više je nego udvostručena dok je cijena dizelaša – posebno popularnih u Turskoj – skočila za 120 posto.

Uzrok tolikoj potražnji leži u valutnoj krizi iz 2018., pojašnjavaju turski analitičari. Ne znajući kada će valutna kriza završiti, trgovci automobilima nisu naručili dovoljno zaliha, za Bloomberg tumači Sami Nacaroglu, osnivač web stranice za trgovinu rabljenim automobilima.

Prošle godine Turci su kupili 6,23 milijuna rabljenih automobila, petinu više nego 2017., prije sloma lire. Istodobno, prodaja novih automobila prepolovljena je na približno 387.000 vozila.

– U poslu s rabljenim automobilima sam već 11 godina, ali nikada nisam vidio nešto slično ovome. Čak i sa sadašnjim visokim cijenama, ne mislim da će kupci koji kupe rabljeni automobil izgubiti novac. To se uistinu može pretvoriti u instrument za ulaganje – smatra Nacaroglu.

Međutim, Toygun Onaran, financijski analitičar istanbulske brokerske kuće Oyak, smatra da je pogrešno rabljene automobile promatrati kao dobro ulaganje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije