Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2021. I 2022. GODINI – napuhani balon ili nova realnost?

Pogled na uvalu Lapad, nekretnine
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
07.09.2021.
u 08:53

Ključno pitanje je kakva će biti reakcija tržišta nekretnina u 2022. godini na oporavak nakon globalne pandemije

Seminar u organizaciji Hrvatskog instituta za financije (HIF) će se fokusirati na analizu stanja na tržištu nekretnina u svijetlu posljedica COVID-19 pandemije, odnosno u post-covid razdoblju. Analizirati će se trenutno stanje na stambenom tržištu, turističkom segmentu tržišta nekretnina (hostel/second home), uredskom poslovanju (office) i tržištu nekretnina u sektoru trgovine na malo (retail).

Porast cijena nekretnina koji je započeo u 2015. godini rezultirao je agregatnim porastom cijena stambenog prostora i preko 40% u nekim sredinama. Paralelno s tim u segmentu poslovnih nekretnina došlo je do oživljavanja investicijske aktivnosti te je započet novi investicijski ciklus.

Usporavanje ekonomske aktivnosti kao i politika socijalnog razdvajanja rezultirala je čitavim nizom događaja koji imaju otegotne posljedice na funkcioniranje tržišta nekretnina. Rad od kuće je stvorio pritiske u uredskom poslovanju, a prekid putovanja je znatno otežao investicijsku klimu u navedenom segmentu.

Seminar će pokušati ponuditi odgovore na posljedice COVID-19 pandemije u kratkom i srednjem roku na sve segmente stambenog tržišta, ali isto tako i na poslovni segment tržišta nekretnina. Povrh toga, analizirati ćemo osjetljivost projekcija na različite scenarije koji su pred nama nakon razdoblja pandemije, ali i nakon potresa koji su promijenili razmišljanja dijela investitora i kupaca.

Posebnu pozornost ćemo posvetiti stambenom tržištu, sektoru turizma, sektoru uredskog poslovanja i trgovini na malo. Povrh toga dodatan osvrt ćemo ponuditi na kretanje investicijske klime i investicijsku aktivnost u post-covid razdoblju.

Inflacija je jedan bitan novi element koji će zasigurno imati posljedice na cjelokupnu ekonomiju, financijska tržišta, ali i na tržište nekretnina. Na seminaru će se nastojati dati odgovori kakve posljedice može nešto viša inflacija imati na tržište nekretnina u smislu reakcija investitora, građevinara, ali i kupaca. Također, element negativnih ili nultih kamatnih stopa u bankovnom sektoru ima utjecaj na dinamiku sektora nekretnina te je interesantno razmotriti koliko dugo možemo očekivati period izrazito niskih kamatnih stopa.

Ključno pitanje je i da li trenutne cijene predstavljaju balon ili je to samo nova realnost kao posljedica inflacije, negativnih kamatnih stopa te znatno veće količine novca u financijskom sustavu. Mogući odgovor leži i u segmentaciji tržišta nekretnina na nove nekretnine (u svijetlu potražnje nakon potresa) te na stariju gradnju. Sve odgovore vezane uz tržište nekretnina, kretanje cijena nekretnina, procjenu vrijednosti nekretnina, utjecaja pandemije i potresa na cijene nekretnina, uvođenja eura, inflacije, niskih kamatnih stopa i utjecaja na tržište nekretnina možete dobiti na ovom jedinstvenom specijalističkom seminaru/konferenciji.

Iskoristite popust na rane prijave do 15.09.2021.! (www.hif.hr)

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Seminar TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2022. GODINI se, u organizaciji Hrvatskog instituta za financije (HIF), održava 24.09.2021. Iz predavanja prof.dr.sc. Josipa Tice, Dubravka Ranilovića i Josipa Pokrovca te gostiju predavača (renomiranih developera) saznajte:

  • Kretanje ekonomske aktivnosti prije krize, tijekom pandemije i očekivanja za 2022.
  • Očekivani epidemiološki odgovori - eventualni četvrti val i trajanje krize te post-covid razdoblje

Stambeno tržište

  • Ponuda
  • Potražnja
  • Ekonomska aktivnost
  • Subvencije

Poslovno tržište

  • Office
  • Retail
  • Hotel/turizam
  • Investicije
  • Utjecaj potresa na tržište nekretnina te na segmentiranje nekretnina na noviju i stariju gradnju
  • Utjecaj inflacije i njene posljedice na tržište nekretnina, odnosno na investitore, građevinare i kupce
  • Utjecaj niskih i negativnih kamatnih stopa na tržište nekretnina
  • Utjecaj uvođenja eura na tržište nekretnina
  • Novosti u procjenjivanju vrijednosti nekretnina
  • Porezi u nekretninskom sektoru - kako optimizirati gradnju, najam i kupoprodaju?

Prijavu za sudjelovanje na seminaru TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2022.  GODINI možete ispuniti na www.hif.hr ili slanjem osobnih podataka na info@hif.hr (ime i prezime, poduzeće, telefon i mail).

ODOBRAVAMO POPUST DO 15% ZA RANE PRIJAVE DO 15.09.2021.

NADOLAZEĆI PROGRAMI:

15.09. – PROJECT MANAGEMENT AKADEMIJA

17.09. – MINI MBA IN FINANCE (NAPREDNA ANALIZA FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA – 1. MODUL)

22.09. – MSFI AKADEMIJA

24.09. – TRŽIŠTE NEKRETNINA U 2022. GODINI

29.09. – MINI MBA IN CONTROLLING (FINANCIJSKO I POSLOVNO PLANIRANJE, MODERNO BUDŽETIRANJE I IZRADA KPI-a)

08.10. – RISK MANAGEMENT KONFERENCIJA

21.10. – KRAJ 2021. i PRIPREMA ZA 2022. - ZAVRŠNI RAČUN I POREZNA OPTIMIZACIJA

04.11. – CERTIFIED DANA SCIENTIST

08.11. – OVLAŠTENI PROCJENITELJ

Sve daljnje informacije možete dobiti na www.hif.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije