Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održiva gradnja

Tržište betona u EU vrijedno je 56 milijardi eura

Koen Coppenholle
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
07.05.2015.
u 14:45

Sektor proizvodnje cementa i betona u Europskoj uniji zapošljava više od 10 milijuna radnika

Sektor proizvodnje cementa i betona u Europskoj uniji zapošljava više od 10 milijuna radnika te stvara financijski efekt od 56 milijardi eura. No osim što je veliki biznis, beton je ekološki te energetski vrlo učinkoviti materijal, što mu otvara nove perspektive i u budućnosti, zaključeno je na okruglom stolu "Beton – ključni korak u održivoj gradnji", koji je održan u srijedu u Zagrebu.

Skup, u organizaciji Udruženja hrvatskih proizvođača cementa Croatia Cement i Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, uveličao je i Koen Coppenholle, direktor europskog udruženja cementara CEMBUREAU, koji je naglasio da se cementari žele u idućem razdoblju pozicionirati kao "davatelji rješenja za društvene izazove sutrašnjice".

– Naš finalni proizvod – beton, važan je za gradnju energetski učinkovitih, trajnih i otpornih kuća, škola, bolnica i buduće infrastrukture. Cementni sektor dostavlja taj finalni proizvod putem proizvodnog lanca koji je inovativan, usmjeren na zaštitu okoliša i učinkovit u smislu resursa rekao je. Dodaje da je proizvodnja cementa i betona potpuno lokalni proizvod, od kamenoloma do krajnjeg proizvoda. Kroz cijeli lanac stvaranja vrijednosti, proizvodnja pomaže u razvoju lokalnih zajednica zapošljavanjem, inovacijama i rastom.

Hrvoje Kvasnička, predsjednik Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, rekao je kako malo ljudi zna da je beton najkorišteniji građevinski materijal i zato je velik dio utjecaja gradnje na okoliš povezan s njegovom upotrebom.

>>Na Građevini izumili novi materijal – eko i reciklirane panele

>>MIT: Znanstvenici predstavili "zeleni" beton sa 50% manje emisija CO2

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije