Naslovnica Biznis

Trijumf članova i partnera Saveza za energetiku Hrvatske na INOVA-i 2013.

18. studenoga 2013. u 09:37 138 prikaza
croenergo.eu
Foto: croenergo.eu
Pogledajte galeriju 1/6

Na završnoj svečanosti 38. Hrvatskog salona inovacija s međunarodnim sudjelovanjem - INOVA i 9. Izložbe inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova - BUDI UZOR, koja se večeras održala u kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma tradicionalno su dodijeljene nagrade najistaknutijim hrvatskim inovatorima, a među njima se nalaze članovi i partneri Saveza za energetiku Hrvatske.

Na ovogodišnjoj INOVA-i, na zajedničkom štandu Saveza za energetiku Hrvatske, kroz "Specijalnu izložbu inovacija u zelenom gospodarstvu" i "Specijalnu izložbu inovacija u turizmu" predstavljalo se 15 tvrtki-izlagača, ujedno dobitnika godišnje nagrade za razvoj zelenog gospodarstva GREENOVATION te godišnje nagrade za kreativne i inovativne projekte u turizmu CBTour koje dodjeljuje Savez za energetiku Hrvatske.

Jedna od najvrjednijih nagrada - nagrada Gradonačelnika Grada Zagreba - dodijeljena je tvrtki HEP Opskrba d.o.o., članici HEP Grupe, za projekt "Infrastrukturni projekt HEP Grupe - Mreža punionica "ELEN" za električne automobile", a uručena je direktorici Tini Jakaši. PROJEKT eMOBILNOST je razvojni projekt kojim HEP grupa želi biti u korak s energetskom strategijom Europske unije, a osnovu projekta čini ideja da se električna energija iz obnovljivih izvora koristi kao pogonsko gorivo za električna vozila. U korak s energetskom strategijom EU (20/20/20), HEP želi biti vodeći u regiji na području elektromobilnosti u izgradnji infrastrukture za punjenje električnih vozila temeljene na konceptu naprednih elektroenergetskih mreža.

Nagrada INOVA za najbolju ekološku inovaciju pripala je grupi autora sa Sveučilišta u Zagrebu - Građevinskog fakulteta i tvrtkama Beton Lučko d.o.o., Knauf Insulation d.o.o. i Eurco d.d., pod vodstvom prof.dr.sc. Ivane Banjad Pečur, za projekt "EKO-SANDWICH: Održivi predgotovljeni fasadni panelni sustav od recikliranog agregata". Eco-Sandwich, predgotovljeni ventilirani zidni panelni sustav, ima veliki potencijal značajno poboljšati energijsko svojstvo postojećih zgrada. Sastoji se od dva sloja betona koji su međusobno povezani rešetkastim nosačima od nehrđajućeg čelika. Od ukupne količine agregata potrebnog za izradu betona, 50% je zamijenjeno s recikliranim agregatom dobivenim iz građevinskog otpada. Unutarnji, nosivi sloj betona izrađen je od recikliranog betonskog loma, dok je vanjski fasadni sloj izrađen od reciklirane opeke kao agregata u betonu.

Nagrada INOVA za najbolju inovaciju u turizmu pripala je mr.sc. Mariji Dejanović, direktorici Turističke zajednice grada Nina, za projekt "Mreža pješačkih staza na kraljičinoj plaži i lokalitetu ljegovitog blata". Turistička zajednica grada Nina odlučila je unaprijediti stanje plaže obnovom šetnice i uspostavom mreže pješačkih staza koja bi povezivala ova dva lokaliteta te otvorila prostor za kreiranje eko parka Ninska laguna.

Zlatna odličja INOVA-e dobili su tvrtka HEP-Opskrba d.o.o., Sveučilište u Zagrebu – Građevinski fakultet, tvrtka ICE STUDIO d.o.o. te Turistička zajednica grada Nina. Srebrna odličja INOVA-e dobili su tvrtka PJER d.o.o. te tvrtka EDC d.o.o.. Brončano odličje INOVA-e pripalo je Općini Jesenje i tvrtki NOVENA d.o.o..

Savezu za energetiku Hrvatske, jednom od glavnih suorganizatora INOVA-e, pripalo je posebno priznanje za izniman doprinos organizaciji same INOVA-e, a predsjednik toga Saveza, Tomislav Marjanović, ovom je prigodom istaknuo: "Čestitam svim dobitnicima ovogodišnje INOVA-e, a posebno svim tvrtkama-izlagačima koje su sudjelovale pod okriljem naše institucije. Svi naši dobitnici predstavljaju iznimno važne gospodarske projekte te se nadam kako će im nagrada u budućnosti biti snažnim motivom za daljnji rad".

38. Hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem - INOVA te 9. Izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova - BUDI UZOR od 12. do 17. studenog 2013. godine održali su se u organizaciji Hrvatskog saveza inovatora, Saveza inovatora Zagreba i tvrtke TERA-Tehnopolis, suorganizaciji Saveza riječkih inovatora, Saveza inovatora Primorsko-goranske županije, Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika te Saveza za energetiku Hrvatske, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, svjetskim pokroviteljstvom World Invention Intellectual Property Association-a te supokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Riječ je o najvećem salonu inovacija u Hrvatskoj na kojem se predstavilo više od 550 inovacijskih dostignuća međunarodnih i domaćih inovatora te na kojem su sudjelovali predstavnici 31 inozemne delegacije. 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?