Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Telemach u Novom Zagrebu ima vlastitu optičku mrežu

Treći igrač ulazi na tržište superbrzog fiksnog interneta

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
11.05.2021.
u 17:44

Predsjednik uprave Telemach Hrvatska najavio je početnu investiciju od 100 milijuna eura

United grupa koja je kupila mobilnog operatora Tele2 Hrvatska, preimenovala ga u svoj brend Telemach Hrvatska, krenula je u ostvarenje novih poslovnih ambicija u Hrvatskoj. Od jučer uz svoje mobilne pakete nude i fiksne usluge – interneta i telefonije. Prvi stanovnicima Novog Zagreba, gdje su izgradili vlastitu optičku pristupnu mrežu na koju trenutačno mogu priključiti 7000 kućanstava. Za sada zvuči skromno, jer radi se tek o desetak ulica u gusto naseljenom Novom Zagrebu, no planovi su im itekako ambiciozni.

Do kraja godine planiraju doprijeti do 70.000 kućanstava uz 4000 kilometara optike, a u sljedećih pet godina planiraju pokriti trećinu Hrvatske, ili više od 500.000 kućanstava.

– Uvođenjem interneta i fiksne telefonije Telemach Hrvatska postaje operator s tri telekomunikacijska servisa i pozicionira se kao najnapredniji internetski servis i mreža – kazuje Viktor Pavlinić, predsjednika uprave Telemacha Hrvatska. Oni do kojih je doprla Telemachova kako je zovu 10 GIGA optička mreža, mogu birati između tri paketa s brzinama od 300 Mbps (139 kuna), 1 Gbps (169 kuna) i 2 Gbps (299 kuna), dok popuste od deset kuna ostvaruju korisnici Telemach mobilnih usluga.

Početni paket, ističu iz Telemacha, do deset puta je brži od prosječne brzine interneta u zemlji, koja iznosi 30 do 40 Mbps. Telemach planira uložiti 100 milijuna eura u izgradnju optičke mreže u Hrvatskoj, a u sljedećih pet godina ukupno investirati u mreže u Hrvatskoj 230 milijuna eura. Telemach tako ima namjeru postati jaki treći igrač na tržištu fiksnih usluga, posebice superbrzog interneta.

Trenutačno na tržištu postoji svojevrsni duopol jer te usluge nude dvije grupacije, HT sa svojim tvrtkama Iskonom i Optimom, te A1 Hrvatska s B.netom. Konkurencija je svakako dobrodošla, a kada se raspetlja i dio oko proizvodnje TV sadržaja i pružanja TV usluga, tržišna utakmica dodatno će se zahuktati. Zdrava konkurencija trebala bi se pozitivno odraziti na korisnike i kvalitetu usluga. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije