Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA EUROMONEY

Svijet, Europa i regija rastu, Hrvatska će se oporaviti 2015. zahvaljujući EU fondovima

gianni papa
14.01.2014.
u 14:15

UniCredit nam prognozira pad BDP­-a ­jedan posto

Pred nama je oporavak – ­ rečenica je koja se najčešće čula na ovogodišnjoj konferenciji Euromoney u Beču. Dok će, prema riječima guvernera Austrijske središnje banke Ewalda Nowotnyja, iz tog oporavka u 2014. u EU biti izuzeti samo Slovenija i Cipar, prema prognozi UniCreditovih analitičara, u lošem je društvu i ­ Hrvatska, s prognozom pada BDP­-a od minus jedan posto. ­

- Za Hrvatsku imamo ponešto suprotstavljene pokazatelje; prognozu od minus jedan posto u 2014., no i mogućnost da povuče novac iz EU fondova, što će joj donijeti pozitivne učinke za gospodarstvo. U 2015. je zato naša prognoza rast jedan posto, a tad očekujemo i pad loših kredita – ­ istaknuo je Gianni Franco Papa, UniCreditov direktor za središnju i istočnu Europu na prezentaciji njihovih prognoza i bankarskog sektora regije.

Po lošim kreditima Hrvatska je i dalje predvodnik negativnih trendova. Premda sa 16,5 posto udjela loših kredita nismo ni blizu rumunjskih 32,9 posto, ukrajinskih 30 posto ili mađarskih 20,5 posto, sve će ove zemlje svoje loše kredite ove godine smanjiti, dok će im u Hrvatskoj udio rasti na 17,3 posto. Bosna i Turska jedine su preostale zemlje u kojima će se udio neprihodujućih kredita također povećati. ­

- Hrvatska je prošla kroz pet godina krize, to se odrazilo na kvalitetu portfelja. Problem rasta udjela loših kredita tehnički je velikim dijelom adresiran i na politiku rezerviranja središnje banke u 2012. i 2013. No, smatram da je glavno čišćenje portfelja sada završeno, a Hrvatska je i jedan od najbolje kapitaliziranih sustava s adekvatnošću kapitala 21 posto – ­ pojasnio je Papa.

U ovoj nas godini očekuje i lagani rast kreditiranja, od 1,3 posto, potaknut isključivo korporativnim sektorom. Gora od nas je samo Rumunjska sa 1,2 posto i Slovenija u kojoj će kreditiranje padati 1,1 posto. U svim ostalim zemljama u regiji krediti će rasti, dok će dvoznamenkasti rast zabilježiti Rusija sa 14,7 posto i Turska sa 17 posto. No, za razliku od vremena prije 2008. rast kredita sad se u svakoj zemlji mnogo više oslanja na domaće izvore, depozitnu bazu klijenata, nego na izvore izvana. ­

- Bankarski sektor okrenuo se kreditiranju kroz novi model o kojemu smo počeli pričati na početku krize i vrlo je usko vezan uz rast depozita ­ – napominje Papa.

Na početku krize udio depozita u kreditiranju u regiji bio je 57 posto u odnosu na 51 posto prije krize, a veći je udio financiranja iz vlastitog kapitala banke; popeo se sa 11 na 14 posto. Kreditiranje se, kažu, oporavlja, a i rast depozita u prosjeku je veći od šest posto. Pa premda je i u Hrvatskoj rast štednje konstantan tijekom cijele krize, u ovoj godini prognoza rasta je skromnih 2,2 posto, ponovo pri samom dnu u regiji. Grafovi kao da su se izokrenuli u odnosu na one prije sedam, osam ili deset godina kada smo bili predvodnici buma kredita i depozita u regiji.

Kroz izlaganja na brojnim panel diskusijama na konferenciji Euromoney vrlo se jasno može primijetiti da raste pozitivni "sentiment" i optimizam među analitičarima. ­

- Slijedi oporavak, o tome svjedoče gospodarski podaci. Poboljšava se poslovna klima, proizvodnja raste u mnogim zemljama, premda u Hrvatskoj i Bugarskoj pada, no pad se u Hrvatskoj smanjuje. Zapadna Europa također će imati rast od 1,5 posto u odnosu na pad od 0,4 posto u 2013., a lokomotiva oporavka je Njemačka ­ - kaže Carmelina Carluzzo, izvršna direktorica UniCredita za strateške analize za područje središnje i istočne Europe.

Korporativni je sektor još uvijek glavni pokretač rasta u regiji u kojoj je povrat na imovinu (ROA) dvostruko veći nego u zapadnoj Europi. Prosječno iznosi 0,7 posto u usporedbi s Italijom u kojoj je na nuli te Njemačkom sa 0,3 i Austrijom sa 0,2 posto. Hrvatska je i tu nešto ispod prosjeka, s prognozom ROA­e za 2014. od 0,5 posto. Stoga regija ostaje zanimljiva investitorima, posebno bankama iz zapadne Europe čiji je udio prihoda iz središnje i istočne Europe i dalje pozamašan.

Komentara 1

Avatar patkovic
patkovic
14:34 14.01.2014.

to nam je golub na grani a sad imamo go-no u ruci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije