Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog

Stres-test po uzoru na banke i za plinske tvrtke

 Günther Oettinger
Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell
30.05.2014.
u 22:19

Cilj: detektirati slabe točke u opskrbi i stvoriti skladište s rezervama

EU treba uvesti stres-test po uzoru na banke i za plinske kompanije, predložio je u novoj energetskoj strategiji povjerenik EU za energetiku Günther Oettinger. Šest zemalja EU ovisno je sto posto o ruskom plinu, a s obzirom na nepredvidljivost Putinove politike, stalno prijeti opasnost od obustave ruskog plina. Zemlje EU dnevno uvoze plin u vrijednosti milijardu eura, od čega 53% iz zemalja izvan EU, najviše iz Rusije.

– Europa se pretvorila u energetskog roba – negoduje poljski premijer Donald Tusk. Cilj uvođenja stres-testa jest da se detektiraju slabe točke u opskrbi i stvori zajedničko skladište s rezervama. Plinski opskrbljivači morat će urediti svoje poslovanje da stvore zalihe plina za 50-60 dana, predlaže Oettinger. Europska komisija planira i napraviti planove za crni scenarij i “mehanizme solidarnosti”. Jedan od ciljeva je i privoljeti Norvešku i Alžir da više izvoze u EU.

Komentara 1

CR
crniohhelo
15:20 02.06.2014.

Jedini koji treba takav test je Oettinger, kod njega stres test bi bio potreban jer njegova politika u Njemackoj je jedan smijesni broj, i da on nema puno toga za reci je poznato u politici Njemacke i to sa stres testom mu je sada dobro doslo a mi vidimo i znamo kako jako dobro stres test kod banki funkcionira, jer svaka banka sebi ispuni takav stres test, bravo, super ideja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije