Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Sto milijuna turističkih noćenja dosegnuto tjedan dana ranije nego lani

Hrvatska je na brojnim emitivnim tržištima sve više percipirana kao sadržajna cjelogodišnja turistička destinacija, poručuju turistički čelnici
23. rujna 2019. u 12:06 14 komentara 890 prikaza
turisti
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Pogledajte galeriju 1/3

Domaći turizam dosegnuo je okruglih sto milijuna noćenja proteklog vikenda i tjedan dana  ranije nego prošle godine, točnije 28. rujna. Turistički čelnici zadovoljno ističu kako domaći turizam i u ovoj vrlo izazovnoj i zahtjevnoj turističkoj godini ostvaruje iznimno pozitivne rezultate.  

Turizam SMJEŠTENI KAPACITETI Broj smještajnih turističkih objekata u Hrvatskoj porastao više od 7 posto

- Dosadašnji pozitivni pokazatelji o ostvarenom turističkom prometu, ali i oni financijski, dokaz su kako je Hrvatska izvrsno pozicionirana na svjetskom turističkom tržištu. I dalje ćemo našu turističku politiku voditi u smjeru održivog i odgovornog turizma s ciljem da kvaliteta cjelokupne ponude bude sve kvalitetnija - poručio je tim povodom ministar turizma Gari Cappelli.

Čelnik Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić kaže, pak, kako činjenica da je 100 milijuna noćenja ostvareno tjedan dana ranije nego u rekordnoj 2018. godini pokazuje kako naša zemlja na vrlo konkurentnom međunarodnom tržištu zauzima stabilnu poziciju.

- S ciljem zadržavanja pozitivnih trendova već sada vrlo intenzivno radimo na pripremi 2020. turističke godine dok je još uvijek u tijeku velika kampanja za promociju posezone za koju već sada bilježimo odlične najave - komentira direktor HTZ-a K. Staničić i dodaje kako dosad ostvareni rezultati potvrđuju kako je Hrvatska na brojnim emitivnim tržištima sve više percipirana kao sadržajna cjelogodišnja turistička destinacija.

Davor Božinović Davor Božinović: 'Strani turisti opredjeljuju se za Hrvatsku i zbog sigurnosti'

Inače, od 1. siječnja do 22. rujna, prema prvim i nepotpunim podacima sustava eVisitor, Hrvatsku je posjetilo 18,3 milijuna turista, koji su ostvarili zamalo 101 milijun noćenja. Rezultat je u dolascima četiri, a noćenjima dva posto bolji nego lani. Najviše noćenja ostvareno je, pri tom, s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Italije, a destinacije koje su uknjižile najviše noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.   

Video: Gari Cappelli u posjetu Grand Park Hotelu u Rovinju

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • Avatar Croatino
  Croatino:

  Pola ljeta se pisalo da je sezona nikakva. Bio sam u Zadru, Sibeniku i Trogiru, od turista nisi mogao disati, a svugdje se pisalo da ih nema. Kome su trebale te lazi?

 • Deleted user:

  Naravno, sada će se dežurni katastrofičari javiti i posuti se pepelom...

 • Avatar marela
  marela:

  A to su samo prijavljena noćenja.......