Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Štednjom u banci Hrvati gube novac - kako zaštititi svoju imovinu?

Investicijsko zlato
Foto: BankaZlata.com
18.12.2020.
u 08:54

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se sve veći broj štediša okreće zlatu je to što je štednja u banci u posljednje vrijeme sve nesiplativija

Jedan oblik ulaganja obilježio je 2020. godinu donoseći investitorima veliki prinos u vrijeme velikih ekonomskih neizvjesnosti. Radi se o ulaganju u investicijsko zlato, plemeniti metal poznat po tome da odlično zadržava vrijednost, što ga čini pogodnim za ulaganje i štednju na dugi rok.

Naime, cijena zlata ove je godine narasla za više od 20%, što je žuti plemeniti metal učinilo najisplativijim oblikom ulaganja u cijeloj 2020. godini. One upućene to ne iznenađuje, budući da je zlato poznato kao najbolje ulaganje za vrijeme ekonomske krize na čijem se početku trenutno nalazimo.

Štednja u zlatu isplativija od štednje u banci

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg se sve veći broj štediša okreće zlatu je to što je štednja u banci u posljednje vrijeme sve nesiplativija. Kamatne stope na štednju sve su bliže nuli, pa štediše ne dobivaju nikakav prinos na novac koji ostave u banci. U isto vrijeme, inflacija smanjuje vrijednost tog novca, pa se može zaključiti da se štednjom u banci gubi vrijednost.

S druge strane, zlatu je cijena u posljednjih 20 godina rasla u prosjeku oko 9% godišnje, a ukupno taj porast od 2000. godine do danas iznosi oko 500%! Očito je stoga zašto potražnja za ovim plemenitim metalom sve više raste, što je najizraženije upravo za vrijeme ekonomskih kriza, budući da tada cijena zlata najviše raste.

Isplativost zlata prepoznali su i Nijemci, što potvrđuje novo izvješće World Gold Councila koje navodi kako je zlato treći najpopularniji oblik ulaganja među njemačkim investitorima, popularniji čak i od dionica i nekretnina.

Gdje i kako ulagati u zlato?

Ulaganje u zlato moguće je na više načina, ali onaj najisplativiji i najjednostavniji je kupnja zlata u fizičkom obliku, ondosno u obliku zlatnih poluga i zlatnika. Zlatne poluge i zlatnici sve su popularniji oblik ulaganja i štednje i u Hrvatskoj, a njihova velika prednost je što su dostupni svima, a ne samo velikim ulagačima.

Fizičko zlato moguće je kupiti kod provjerenih trgovaca plemenitih metala kao što je BankaZlata.com koja je ujedno i ovlašteni distributer poznatih europskih talionica poput austrijske Münze Österreich poznate po kovanju dukata Franjo Josip. Upravo su ti dukati među najpopularnijima u našem dijelu Europe, ali asortiman zlatnika i zlatnih poluga vrlo je širok pa je ulaganje u zlato dostupno svima, bez obzira radilo se o malim štedišama ili velikim investitorima.

Zlatni dukati “Franjo Josip” vrlo su popularni među hrvatskim ulagačima
Foto: BankaZlata.com

Sam proces ulaganja u fizičko zlato izrazito je jednostavan i brz, za razliku od drugih oblika ulaganja poput dionica ili nekretnina. Jednostavno izaberete proizvod od zlata koji želite, platite i nosite polugu ili zlatnike doma. Naravno, moguća je i u potpunosti osigurana dostava na kućnu adresu.

Kako prodati kupljeno zlato?

Jedno od najčešćih pitanja koje novi ulagači u zlato postavljaju jest što kada se odluče za prodaju kupljenog zlata jer im je zatrebala gotovina ili su zadovoljni stečenim prinosom kojeg žele unovčiti. Odgovor je zapravo vrlo jednostavan - kroz otkup zlata investitor može u svakom trenutku zamijeniti svoje poluge i zlatnike za gotovinu po trenutno važećem otkupnom tečaju bilo gdje u svijetu.

BankeZlata.com ima transparentno naznačene otkupne cijene svakog proizvoda, slično kao što kod mjenjačnice valuta možete vidjeti kupovnu i otkupnu cijenu strane valute. U ovom slučaju ta je valuta investicijsko zlato koje vrijedi bilo gdje u svijetu.

Osim što je investicijsko zlato vrlo likvidno, jedna od najvećih prednosti je što je ono u potpunosti oslobođeno svih poreza i nameta. Prilikom kupnje investicijskog zlata ne plaća se PDV, a prilikom prodaje ne plaća se porez na kapitalnu dobit. Sva zarada ostaje investitoru, što ovaj oblik ulaganja čini još privlačnijim.

Švicarske zlatne poluge posebno su cijenjene kod ulagača
Foto: BankaZlata.com

Kada ulagati u zlato?

Ulaganje u zlato najčešće se radi s dugim rokom na umu pa je vrijeme kupnje poluga i zlatnika relativno nebitno jer je gotovo sigurno da će se takvo ulaganje kroz godine itekako isplatiti. Ipak, postoje određeni periodi u kojima je cijena zlata u povijesti rasla jačim intenzitetom, a radi se upravo o ekonomskim krizama za vrijeme kojih su drugi oblici ulaganja rizični, a ekonomska situacija neizvjesna.

Upravo se nalazimo na početku jedne takve krize, pa mnogi analitičari smatraju kako je pred nama period u kojemu će cijena zlata doživjeti novi porast. Visoka očekivana inflacija, veliki programi pumpanja novog novca u optjecaj i pad vrijednosti američkog dolara mogli bi dovesti do ispunjenja njihovih očekivanja. Ukoliko se takav scenarij dogodi, to bi značilo da je upravo sada odlično vrijeme za ulaganje u zlato.

Ukoliko vas zanima ulaganje u zlato, posjetite BankaZlata.com i pogledajte najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj klikom OVDJE.

*Prosječni godišnji prinos izračunat je na temelju kretanja burzovne cijene zlata u posljednjih 20 godina - dosadašnji prinos ne garantira jednak prinos u budućnosti. Ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije