Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice sankcija

S&P snizio kreditni rejting Katara, očekuje slabljenje gospodarstva

S&P
Reuters/PIXSELL
08.06.2017.
u 11:15

Sniženje rejtinga došlo je nakon što je katarska nacionalna valuta pala na najnižu razinu u posljednjih 11 godina, a burzovno se tržište urušil

Agencija Standard&Poor's (S&P) snizila je kreditni rejting Katara, što je najnoviji rezultat odluke grupe susjednih zemalja o prekidu diplomatskih i trgovinskih odnosa s tom zemljom.

Sniženje rejtinga došlo je nakon što je katarska nacionalna valuta pala na najnižu razinu u posljednjih 11 godina, a burzovno se tržište urušilo.

S&P je snizio nacionalni kreditni rejting s prijašnjih AA u -AA, a izgledi su promijenjeni u negativne. Imajući u vidu mnoge neizvjesnosti, agencija je rekla da će pratiti situaciju.

Naftom bogati Katar je izoliran od strane svojih susjeda, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat, Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate. Oni tvrde da Katar podržava militantne ekstremističke skupine, uključujući takozvanu Islamsku državu i al-Qaedu, što Katar niječe.

Odluka susjednih zemalja dovela je do suspenzije putničkih letova, zabrinutosti zbog nestašice hrane i opskrbe građevinskim materijalom.

"Vjerujemo da će to pogoršati vanjsku ranjivost Katara i utjecati na njegov gospodarski rast i fiskalne pokazatelje", navode iz S&P-a. Iz agencije kažu da očekuju kako će gospodarski rast Katara usporiti, zbog pada regionalne trgovine i korporativne dobiti, a uslijed narušenog povjerenja.

Ističu da je bilo velikih 'nerezidentnih' depozita u katarskim bankama, kao i povećanja njihovih posudbi vladi za financiranje infrastrukturnih projekata.

"Po našem mišljenju, nedavni događaji imaju potencijal da destabiliziraju te nerezidentne depozite i izazovu odljev", smatraju analitičari S&P-a.

Katar će možda morati koristiti nacionalni investicijski fond (Qatar Investment Authority) i državna novčana sredstva, kao i rezerve središnje banke, kako bi riješio problem mogućeg velikog odljeva sredstava.

Najveći trgovinski partneri Katara su izvan regije, no šest država uključenih u blokadu čine 10 posto izvoza Katara i 15 posto njegova uvoza, stoji u izvješću kreditne agencije.

Komentara 1

DS
ds
13:48 08.06.2017.

Ah,što će im naškoditi ,imaju love i za bacanje.Baš im je bitan kreditni rejting,mogli bi oni kreditirati cijelu Europu,bezkamatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije