Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravni sljednici

Srbija dužna HEP-u gotovo dvije milijarde eura

dalekovod,struja
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
26.08.2014.
u 16:31

Ponovno se otvorilo pitanje međusobnih dugovanja elektroprivreda bivših republika Jugoslavije

Nakon što je Elektrogospodarstvo Slovenije kao pravni sljednik Elektroprivrede Slovenije pokrenulo arbitražni postupak protiv BiH u Međunarodnom centru za rješavanje sporova tražeći odštetu u ukupnom iznosu od 750 milijuna eura jer je prije rata suinvestirala u izgradnju termoelektrane Ugljevik, otvorilo se ponovno pitanje međusobnih dugovanja elektroprivreda i drugih bivših republika Jugoslavije.

Prema nekim procjenama, Hrvatska elektroprivreda (HEP) od Elektroprivrede Srbije (EPS) zbog predratnih ulaganja u TE Nikola Tesla u Obrenovcu potražuje oko 120 milijuna eura i 22 teravat-sata električne energije, što je više od godišnje potrošnje cijele Hrvatske.

Kada se ukupna potraživanja zbroje uz dodatak kamata od 1990., dolazi se do vrijednosti od gotovo dvije milijarde eura koje Hrvatska potražuje od EPS-a. Prema neslužbenim informacijama u HEP-u su razmišljali i da prodaju dug EPS-a, ali su nedavno ponovno pokrenuti razgovori tako da nije sigurno hoće li se HEP odlučiti na arbitražu. HEP zahtijeva naplatu duga, dok EPS inzistira da o tome treba pregovarati u sklopu pregovora o sukcesiji. HEP, s druge strane, ima problem s Elektroprivredom Srpske (ERS) koja od njega potražuje nekoliko stotina milijuna eura.

Sporna je hidroelektrana Dubrovnik 1 koja se nalazi u Hrvatskoj, no akumulacijski potencijali u jezeru Bileća i dio infrastrukture nalaze se u BiH pa ERS zahtijeva da se plati njihovo korištenje.

>>HEP državi zaradio 99 posto ukupne dobiti

>>Za infarkt: Baka dobila račun za struju od 1,650.000 kuna!

Komentara 10

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
17:06 26.08.2014.

sad kad su saznali za to....komunisti će odjednom oprost tog duga smatrati najvažnijom državnom strategijom....poučeni dosadašnjim njihovim životima....onak...bumo vidjeli

Avatar bosanac1951
bosanac1951
17:23 26.08.2014.

A koliko nam je tek Srbija dužna na ime ratne odštete ???

KA
KantunST
17:46 26.08.2014.

A tek kada nova vlada bude pokrenula pitanje ratne odštete za agresiju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije