Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret guvernera

Snažan euro i niska inflacija otežat će oživljavanje izvoza

Boris Vujčić
Robert Anic/PIXSELL
28.04.2014.
u 23:00

Dvije trećine hrvatskih ulaganja bile su u građevinske radove, a trećina u opremu. Svijet većinom ulaže u opremu

Monetarna politika u svijetu kreće se u različitim smjerovima, FED u SAD-u svaki mjesec kupuje sve manje i manje obveznica, što povećava kamatne stope u toj zemlji, Europska centralna banka razmišlja o dodatnoj ekspanziji, japanska vodi ekspanzivnu monetarnu politiku. Zbog takve će nesinkronizirane monetarne politike dolaziti do pritisaka na tečajeve pojedinih valuta. Domaći izvoznici mogu računati da će snažan euro i niska inflacija otežavati oživljavanje izvoza, ali zbog deflacije mogu računati s niskim uvoznim cijenama, kazao je Dubravko Mihaljek, voditelj odjela analiza u Banci za međunarodna plaćanja u Baselu. Mihaljek je održao uvodno predavanje na drugom susretu guvernera regije časopisa Lider u Rovinju. Na skupu su govorili guverneri Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore. 

Glavni je problem regije, a posebno Hrvatske, kaže Mihaljek, što rast ne temelji na tehnološkom progresu i ima problema u obrazovnom sustavu. Dvije trećine naših investicija bile su u građevinske radove, a samo trećina u opremu. U svijetu se većinom ulaže u opremu.

Guverneri su se složili da bez institucionalnih reformi koje trebaju provesti vlade monetarna politika malo može učiniti.

– Ako gospodarski spor na sudu traje 1200 dana, ne može se očekivati od centralnog bankara da preokrene trendove – kazao je slovenski guverner Boštjan Jazbec, koji je već šest banaka stavio pod kontrolu države. Hrvatski guverner Boris Vujčić kazao je da su naš problem potrošnja javnog sektora i subvencije, što je dovelo do povećanja javnog duga. Stanovništvo je povećalo svoju imovinu, ali ne troši jer je optimizam potrošača na niskim razinama i potrošnja se neće pokrenuti bez novih radnih mjesta.

– Dok se ne provedu strukturne reforme, nikakva monetarna politika neće dati rezultat – kazao je Vujčić koji i ove godine očekuje gospodarski pad. Bude li poreza na kamate, ne očekuje odljev depozita iz zemlje jer su kod nas kamate na štednju veće nego u okruženju. Vujčić je najavio novu garancijsku shemu za financiranje malih i srednjih poduzeća, za što bi se koristila sredstva fondova EU i Europske investicijske banke.

Komentara 1

IS
Iskra1
13:05 29.04.2014.

Vujcic po neznam koji put ponavlja ili ostavlja poruke, "stanovnistvo je povecalo svoju imovinu". Daj preciziraj, koje stanovnistvo, koju imovinu? Hrvatsko stanovnistvo uzdrzava i njeguje stoljetna nasljedstva, zrtvovali familijski zivot radeci u inozemstvu da bi obnovili stare derutine i sadada dolazi progresivna vlada i bankarstvo ciji proizvod su porezne pljacke i delozacije stanovnistva, dok u istu rijec imovina pakiraju "imovinu" stecenu kriminalom. Nemamo nista protiv oporezivanja i konfisciranja takovih "imovina" , ali to nece uraditi, jer bi sami bili "delozirani". Ovoj vladi i ministrima i bankarskom sistemu ne vjerujemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije