Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamo je nestao broker?

S tržišta je zbrisano dvije trećine brokera – ostalo ih je 78

broker, trgovanje na burzi
Foto: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL
22.08.2016.
u 15:15

Trgovanje dionicama polako se budi nakon fijaska tržišta kapitala koji je krenuo 2008. pa će i potreba za brokerima rasti. Sad je nema

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga objavila je da će se u subotu održati prvi ovogodišnji ispitni rok za polaganje brokerskog ispita. Pristupit će mu samo 13 kandidata pa će ova godina po odazivu budućih brokera biti najlošija u posljednjih deset godina.

Izostala i edukacija

U odnosu na nekadašnje zlatne godine hrvatskog tržišta kapitala, broj ovogodišnjih kandidata praktički je zanemariv. Naime, Hanfino izvješće za 2007. godinu, kad je tržište bilo na vrhuncu, otkriva da se te godine za brokerski ispit prijavilo 209 kandidata, a pristupilo je njih 196. Tome treba dodati još 338 kandidata koji su se htjeli okititi titulom investicijskog savjetnika. Na ispit ih je izašlo 326.

Međutim, te je 2007. ukupni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio 66,5 milijardi kuna, a brokeraji, bankarski i neovisni, na naknadama od trgovanja klijenata uprihodili su gotovo 285 milijuna kuna.

Dobit brokeraja nakon oporezivanja dosezala je 199 milijuna kuna. Za usporedbu, dobit neovisnih, odnosno privatnih brokerskih društava lani je iznosila 3,2 milijuna kuna, pokazuju nerevidirani Hanfini podaci. Kako je kriza na hrvatskom tržištu kapitala jačala, smanjivao se broj kandidata koji su pristupali brokerskom ispitu. U 2012. ih se tako javilo 25, no lani je zabilježen značajan skok – prijavio se 161 kandidat, no na ispitu ih se pojavilo nešto više od pola – 83. Ovogodišnji se pad pak može objasniti promjenom regulative.

– Pravilnikom koji je bio na snazi u 2015. položen ispit za brokera bio je uvjet za pristupanje ispitu za investicijskog savjetnika. Trenutačno važećim pravilnikom po kojem se održavaju ispiti u 2016. taj uvjet više ne postoji – objašnjavaju u Hanfi.

Prošle godine zbog premalog interesa nije održan Hanfin obrazovni program koji budući brokeri, investicijski savjetnici te upravitelji mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava pohađaju prije pristupanja ispitu. Ove je godine tijekom veljače taj program održan, a prijavila su se 42 kandidata. U registru brokera trenutačno je 78 imena, a tu je i 86 investicijskih savjetnika. Član uprave Interkapitala Tonći Korunić kaže kako je s tržišta od 2007. nestalo oko dvije trećine brokera.

Posla ima na inoburzama

Za razliku od tadašnje euforije, danas još vlada oprez prema dionicama. No, tržište se polako budi, tako da novih 13 kandidata i nije tako loše. – S rastom tržišta i potreba za brokerima bit će veća – ocjenjuje Korunić. S druge pak strane, Romana Rinkovca, člana uprave Credosa, podatak o ovogodišnjim prijavama ne iznenađuje s obzirom na stanje domaće burze.

– Zagrebačka burza iz godine u godinu sve više kopni, prometi se smanjuju, brokeraji zatvaraju pa posao brokera prestaje biti atraktivan. Stoga je malen interes za brokerski ispit sasvim logičan – kaže Rinkovec. Na pitanje o primanjima otkriva da su brokeri nekad, prije krize, imali velika primanja, neusporediva veća nego danas.

– Kada je u pitanju trgovanje na Zagrebačkoj burzi, potrebe za brokerima u domaćim brokerajima nema. No, postoji potreba za trgovanjem na stranim burzama – poručuje Rinkovec.     

* 13 kandidata pristupit će brokerskom ispitu koji organizira Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, to je najmanji broj zainteresiranih u posljednjih deset godina     

>> Velika je vjerojatnost da ćete izgubiti ulaganjem u derivate

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije