Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarski forum u Davosu

Roboti zadaju zadnji udarac srednjoj klasi

davos
Foto: Reuters/PIXSELL
20.01.2016.
u 12:30

Drugi blok tema na skupu ekonomskih i političkih moćnika svijeta bit će vezan uz migracije i prijetnju terorizmom

I ove će se godine na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu okupiti lideri iz političkog i poslovnog svijeta, ali i neke popularne osobe poput Leonarda DiCapria. Taj četverodnevni skup počinje danas, a ove godine obrađivat će se cijeli niz tema od globalnog interesa. 

Robotizacija ili četvrta industrijska revolucija važna je tema zato što neke procjene pokazuju da bi u vrlo bliskoj budućnosti polovicu radnih mjesta mogli preuzeti roboti. Već u sljedećih pet godina u razvijenim bi zemljama zbog robotizacije moglo nestati oko sedam milijuna radnih mjesta. U tim zemljama najugroženija je srednja klasa, a u zemljama u razvoju robotizacija bi najviše mogla naškoditi nekvalificiranim ili loše kvalificiranim radnicima.  

Drugi blok tema bit će vezan uz migracije i prijetnju terorizmom. Sudionicima skupa bit će ponuđeno da tijekom jednoga dana prođu kroz iskustva kroz koja prolaze izbjeglice i migranti. I klimatske su promjene na svakom skupu u Davosu obvezna tema, kao i prognoza o tome kako će u 2016. funkcionirati tržište vrijednosnicama, je li na vidiku neki novi burzovni slom i ako jest, kako ga izbjeći. 

U diskusijama o budućnosti Europe, glavni govornici bit će grčki premijer Alexis Tsipras i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble. Oni koji su željni svježih podataka o stanju u eurozoni, trebaju čekati petak i govor direktora Europske središnje banke Marija Draghija koji je najnovije podatke o rezultatima gospodarstava unutar eurozone sačuvao upravo za Davos.    

Skup će biti prilika da se progovori i o tome da je nejednakost u posjedovanju bogatstva sve veća i da šezdeset dvoje ljudi, 52 muškarca i deset žena, u rukama drže bogatstvo kao polovica čovječanstva. Humanitarne organizacije Oxfam i Save the Children već upozoravaju na to da bi četvrta industrijska revolucija mogla dodatno produbiti taj jaz. 

Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi u Davos kako bi dobio globalnu podršku za svoju incijativu kojoj je cilj pronalaženje lijeka protiv raka.  •

>> Poslovi budućnosti: Pogledajte koja će zanimanja biti tražena!

Komentara 1

DU
Deleted user
13:52 20.01.2016.

Sve ovisi kako gledate bogatstvo! Novac, zlato itd. možda i nije bogatstvo budućnosti! Što bi dali da ste u pustinji bez vode tri dana? Koliko bi dali za čašu vode? I što ako ti ni za milijun € ne želim prodati tu čašu vode?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije