Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Roboti zadaju zadnji udarac srednjoj klasi

Drugi blok tema na skupu ekonomskih i političkih moćnika svijeta bit će vezan uz migracije i prijetnju terorizmom
20. siječnja 2016. u 12:30 1 komentara 714 prikaza
davos
Foto: Reuters/PIXSELL

I ove će se godine na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu okupiti lideri iz političkog i poslovnog svijeta, ali i neke popularne osobe poput Leonarda DiCapria. Taj četverodnevni skup počinje danas, a ove godine obrađivat će se cijeli niz tema od globalnog interesa. 

Robotizacija ili četvrta industrijska revolucija važna je tema zato što neke procjene pokazuju da bi u vrlo bliskoj budućnosti polovicu radnih mjesta mogli preuzeti roboti. Već u sljedećih pet godina u razvijenim bi zemljama zbog robotizacije moglo nestati oko sedam milijuna radnih mjesta. U tim zemljama najugroženija je srednja klasa, a u zemljama u razvoju robotizacija bi najviše mogla naškoditi nekvalificiranim ili loše kvalificiranim radnicima.  

Drugi blok tema bit će vezan uz migracije i prijetnju terorizmom. Sudionicima skupa bit će ponuđeno da tijekom jednoga dana prođu kroz iskustva kroz koja prolaze izbjeglice i migranti. I klimatske su promjene na svakom skupu u Davosu obvezna tema, kao i prognoza o tome kako će u 2016. funkcionirati tržište vrijednosnicama, je li na vidiku neki novi burzovni slom i ako jest, kako ga izbjeći. 

U diskusijama o budućnosti Europe, glavni govornici bit će grčki premijer Alexis Tsipras i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble. Oni koji su željni svježih podataka o stanju u eurozoni, trebaju čekati petak i govor direktora Europske središnje banke Marija Draghija koji je najnovije podatke o rezultatima gospodarstava unutar eurozone sačuvao upravo za Davos.    

Skup će biti prilika da se progovori i o tome da je nejednakost u posjedovanju bogatstva sve veća i da šezdeset dvoje ljudi, 52 muškarca i deset žena, u rukama drže bogatstvo kao polovica čovječanstva. Humanitarne organizacije Oxfam i Save the Children već upozoravaju na to da bi četvrta industrijska revolucija mogla dodatno produbiti taj jaz. 

Američki potpredsjednik Joe Biden dolazi u Davos kako bi dobio globalnu podršku za svoju incijativu kojoj je cilj pronalaženje lijeka protiv raka.  •

>> Poslovi budućnosti: Pogledajte koja će zanimanja biti tražena!

KBC Rijeka
u riječkom KBC-u
Nakon vijesti da im nerođeno dijete neće preživjeti, mladi par 'u povjerenju' dobio neobičnu preporuku
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Deleted user:

    Sve ovisi kako gledate bogatstvo! Novac, zlato itd. možda i nije bogatstvo budućnosti! Što bi dali da ste u pustinji bez vode tri dana? Koliko bi dali za čašu vode? I što ako ti ni za milijun € ne želim ... prikaži još! prodati tu čašu vode?