Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJA VEĆA OD 1,5 MLRD. KN

Rimac o mega projektu: U kampusu vrhunska radna mjesta, a možemo i obnoviti dvorac

Rimac i predstavnici Grada Svete Nedelje potpisali ugovor o izgradnji kampusa
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
16.04.2021.
u 20:03

Rimac Automobili potpisali sa Svetom Nedeljom ugovor o zemljištu na 69 godina i gradnji kampusa koji će zapošljavati oko 700 radnika

Što je predstavljeno u ponedjeljak, danas je i pravno zaključeno – Dario Zurovec, gradonačelnik Grada Sveta Nedelja potpisao je Ugovor o osnivanju prava građenja s Matom Rimcem, direktorom poduzeća Rimac Automobili d.o.o. u povodu izgradnje proizvodnog i istraživačko-razvojnog kampusa. Podsjetimo, zemljište na kojem će se graditi kampus nalazi se iza dvorca Kerestinec u Svetoj Nedelji, a tim će zemljištem Rimac Automobili upravljati sljedećih 69 godina.

Prerasli kapacitete

Prema ugovoru, gradnja kampusa treba biti dovršena najkasnije tri godine od njezina početka. Potpisivanje je obavljeno u Gradskom poglavarstvu Svete Nedelje, a uz dvojicu potpisnika nazočili su i Davor Nađi, saborski zastupnik i jedan od kandidata za gradonačelnika Zagreba te Goran Gotal, tajnik kabineta ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

– San od prije sedam godina došao je do realizacije – rekao je Zurovec uz zahvalu svima koji su omogućili da se ovaj projekt realizira.

– Mogu reći da je ova investicija najvažnija ne samo za Svetu Nedelju već i cijelu Hrvatsku. Tako velike investicije, veće od milijardu i pol kuna, ne vide se svaki dan, a zasigurno će otvoriti perspektivu i za buduće naraštaje. Ovo je velik i nov početak za cijelu Hrvatsku – rekao je Zurovec.

Nađi je, pak, zaključio da je projekt Rimčeva kampusa primjer sinergije javnog i privatnog sektora.

– Ovo je primjer koliko Hrvatska može ići naprijed kada se investicije ne koče, nego ih se podržava. Naš privatni sektor globalno je konkurentan, a ovo je primjer kako se u Hrvatskoj može uspjeti. Javni sektor mora podržavati privatni kako bi se ostvarivale investicije. Ovo je projekt globalnih razmjera koji kao svjetionik može privući investicije u zemlju.

U objavi Grada Svete Nedelje istaknuto je kako je ulaganje u razvoj poduzetništva oduvijek bilo prioritet gradske uprave otkako je na njezinu čelu Dario Zurovec, a ovaj projekt trebao bi osigurati 700 radnih mjesta te biti primjer i za ostale jedinice lokalne samouprave.

– Grad Sveta Nedelja od početka nam je izašao u susret. Odavno smo prerasli kapacitete, a nismo mogli pronaći adekvatni prostor koji nam je prijeko potreban. Ova lokacija omoguće nam sve što nam treba te smo se odlučili graditi vlastiti kampus jer imamo velike planove za koje treba puno prostora – rekao je Mate Rimac.

Gradnja interne prometnice

– Bit će to poseban projekt na svjetskoj razini, otvoren za javnost, građen i osmišljen za zaposlenike. Imamo sve spremno, od projekata do financija, i želimo početi graditi punom parom što prije. Kampus će osigurati vrhunska radna mjesta za sve nacionalnosti, a prije svega za naše mlade ljude, koji će im nuditi brojne mogućnosti i osigurati dodatne vrijednosti. Kampus nije projekt na kojem ćemo stati, imamo daljnjeg prostora za rast i nove planove – rekao je Mate Rimac čija tvrtka posluje na šest lokacija, a većina će se aktivnosti obavljati u novim prostorima na Jankomiru.

Foto: PIXSELL

Novi kampus prostirat će se na 200 tisuća kvadrata, s proizvodnim i istraživačkim objektima na 95.000 m2, dok će 35% zemljišta biti pokriveno vegetacijom. Nas je još zanimalo što će biti sa samim dvorcem Kerestinec. Kada je Dario Zurovec postao gradonačelnikom Svete Nedelje, velika mu je želja bila da se obnovi i reaktivira dvorac bogate i neobične prošlosti. Hoće li se to sada konačno i dogoditi, pitali smo.

– Dvorac nije ista zemljišna čestica kao i prostor na kojem će se graditi kampus. Ali, postoji mogućnost da u projekt izgradnje kampusa uđe i obnova dvorca, Mate Rimac je zainteresiran, a mi bismo u slučaju takvog dogovora bili voljni u zamjenu za obnovu dvorca odustati od naplate koncesije za zemljište. U dvorcu bismo u tom slučaju zadržali dvije prostorije, što moramo jer je jedna izravno vezana za Seljačku bunu – rekao nam je jučer gradonačelnik grada u kojem će niknuti najveća privatna investicija.

U službenom se priopćenju podsjeća da će se u kampusu nalaziti i testna staza za automobile, kao i izložbeni salon u kojem će kupci moći obavljati individualnu prilagodbu vozila. U skladu s certifikatima o održivosti, u obzir su uzeti i planovi za organsku proizvodnju hrane na licu mjesta te obilje zelenih površina u kojima će moći uživati i zaposlenici i javnost. Kako ne bi došlo do zagušenja prometa, jer će kampus zahtijevati dnevnu opskrbu materijalima potrebnim za realizaciju projekata kompanije Rimac Automobili d.o.o, predviđeno je više spojeva s postojećom cestovnom mrežom te gradnja posebne interne prometnice.

Komentara 22

Avatar Graničari Stari
Graničari Stari
21:18 16.04.2021.

Tako svaka zemlja napreduje. Privatnom inicijativom. 1,5 milijarda kuna u istraživački kampus pa opet ne valja? Neće tako biti. Čestitam Mati Rimcu i samo tako dalje.

DU
Deleted user
20:48 16.04.2021.

Iz komentara možemo zaključiti da u RH imamo ogroman potencijal ne iskorištene pameti koji više znaju od svih nama poznatih pametnih Hrvata, pa neka se izvole dokazati jer prostora je dovoljno, ali samo drugoga kritizirati a nebit bolji od njegaega jako je primitivno.

Avatar Reconquista
Reconquista
21:09 16.04.2021.

Sjajna vijest. Bravo majstore i samo jako dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije