Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Recesija ih ne straši: Njemci i dalje vide poboljšanja kada je riječ o plaćama

Indeks očekivanja potrošača u vezi gospodarstva spustio se pak na najnižu razinu od siječnja 2013. godine, od 8,3 boda, signalizirajući gubitak povjerenja u gospodarstvo.
28. kolovoza 2019. u 14:58 1 komentara 201 prikaza
Radnici u Berlinu
Foto: Reuters/PIXSELL

Raspoloženje potrošača u Njemačkoj u rujnu bi trebalo ostati stabilno unatoč naznakama usporavanja u gospodarstvu, objavila je u srijedu njemačka grupa za istraživanje tržišta Gfk.

Andrej Grubišić Financijski analitičar: 'Do recesije će sigurno doći, Hrvatska je puno ranjivija nego 2007.'

Prema procjenama istraživača u GfK-u, indeks potrošačke klime trebao bi se u rujnu zadržati na 9,7 bodova, nakon tri uzastopna mjeseca pada.

Potrošači i dalje vide poboljšanja na području plaća, objašnjavaju u GfK-u takvu procjenu.

Indeks očekivanja potrošača u vezi gospodarstva spustio se pak na najnižu razinu od siječnja 2013. godine, od 8,3 boda, signalizirajući gubitak povjerenja u gospodarstvo.

Berlin: Prosvjedi pristaša najveće oporbene stranke AfD protiv vlade Angele Merkel | Autor : Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL Foto: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL

Stručnjak za potrošačku klimu Rolf Buerkl upozorava da nastavljeni trgovinski sukob između SAD-a i Kine kao i bojazan da bi Velika Britanija mogla izaći iz EU-a bez sporazuma pojačavaju zabrinutost potrošača da njemačko gospodarstvo ide prema recesiji.

"Za potrošačku klimu i domaću potrošnju važno je da tržište rada ostane stabilno", naglašava Buerkl.

Njemačko gospodarstvo pojačano pokazuje znakove klizanja u tehničku recesiju, koju mnogi ekonomisti definiraju kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na tromjesečnoj razini. Ako se ona i dogodi, ekonomisti procjenjuju da će biti blaga.

Grad Frankfurt IZVJEŠTAJ DESTATISA Slabiji izvoz pogodio njemačko gospodarstvo u drugom kvartalu

Probleme odražavaju i istraživanja poslovne klime u Njemačkoj. Tako je pozorno praćeni indeks poslovne klime ekonomskog instituta Ifo, objavljen u ponedjeljak, u kolovozu pao na najnižu razinu od studenog 2012. godine, od 94,3 boda.

U srpnju iznosio je 95,7 bodova.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak