Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Padaju kamate

RBA snižava kamate na kredite u švicarcima na 5% od 1. kolovoza

Raiffeisen
Ilustracija
21.07.2010.
u 17:52

Švicarski franak od početka godine skočio je osam posto i donio velike probleme klijentima koji bankama plaćaju veće rate.

Raiffeisen banka snizit će od 1. kolovoza kamatnu stopu na stambene kredite vezane uz švicarski franak, a nova nominalna cijena kredita bit će pet posto u godini, doznaje Poslovni dnevnik. Neprestano jačanje švicarskog franka, koji je od početka godine skočio osam posto, donijelo je velike probleme klijentima koji bankama plaćaju osjetno veće rate kredita. Niža kamata za sada se odnosi samo na stambene kredite.

– Na sve sadašnje stambene kredite uz valutnu klauzulu u švicarskom franku koji imaju kamatnu stopu višu od pet posto obavit će se sniženje na pet posto – kazali su u RBA.

O problemu kredita u švicarskim francima često su upozoravali iz Hrvatske narodne banke u proteklih nekoliko godina. HNB je isticao da ne može utjecati na odnos kune prema švicarskom franku, već da se cijena kune formira i brani prema euru.

– Posve je sigurno da je s rastom tečaja povećan i kamatni rizik, a kako smo već mnogo puta isticali, švicarci su posebno “nestabilni”. Iako se udio kredita u švicarcima u zbroju neprestano smanjuje, još je, posebice u nekim bankama, relativno značajan – kazao je viceguverner HNB-a Davor Holjevac. I PBZ je pripremio paket mjera za lakšu otplatu kredita u francima, no pojedinosti se očekuju uskoro.

Komentara 7

ZO
zooom
09:22 22.07.2010.

@muthafka Slazem se s tobom u potpunosti. Vidio sam dosta svijeta i u vecini razvijenih trzista (sto mi volimo reci da je i Hrvatska) banke ne vezu kredite niti uz jednu stranu valutu. Vezanje kredita uz stranu valutu znaci: 1.. Da je nase trziste izuzetno slabo i nerazvijeno 2. Da banke ne vjeruju R Hrvatskoj (sve komercijalne banke su u stranom vlasnistvu - sto jako govori o nasem rejtingu na stranim trzistima) 3. Da banke vise-manje pljackaju hrvate (tako visoke kamate - bez obzira sto se sluzbeno govori - nisam nigdje vidio) 4. Pljacku potvrdjuje i vezanje kredita uz svicarski franak - svaki bankar je mogao predvidjeti sto ce se dogoditi u bliskoj buducnosti 5. I sto je NAJGORE, nasi \"strucnjaci\" u sluzbenim institucijama koji su nas trebali stititi su to dopustili. Svaka cast bankama koje nemaju stranu valutnu klauzulu. Te banke ulazu u buducnost.

MI
mikro47
19:05 22.07.2010.

Poznato je da strane banke kontroliraju naše tržište kapitala i da su iz toga izvukli ogromnu dobit a uz zanemarivo ulaganje u hrvatsku privredu. Pa kada bi ovi iz Sabora i Vlade imali veća m....a možda bi donijeli isti zakon kao što je prije nekoliko dana donijela mađarska vlada, koja je uvela poseban porez za strane banke. Tako bi se dio oduzetoga ponovno vratio u Hrvatsku.

MU
muthafka
18:15 21.07.2010.

zašto se bankama uopće dozvoljava vezati kredite uz strane valute? ako posluju u Hrvatskoj imaju raditi iskljućivo u kunama a kad netko ode tražiti kredit neka mu obračunaju prema valuti države u kojoj se isti traži!!! ovako rade u mojoj državi a primjenjuju neka svoja pravila; ako im ne odgovara neka idu u svoju bajnu europu-katastrofu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije