Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPRAVLJANJE NEPRAVDE

RBA je i otkazane kredite u francima počela konvertirati

09.09.2014., Zagreb - Konferencija za medije uoci izbora EY Poduzetnika godine. EY Poduzetnik godine globalni je program koji promovira postignuca najboljih svjetskih poduzetnika, a provodi se na regionalnoj, drzavnoj i globalnoj razini u vise od 145 grad
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.02.2016.
u 06:30

Ministarstvo financija izjasnilo se da pretvaranje duga u kune pri otkazu kredita zbog neplaćanja nije konverzija

Prema informacijama Udruge Franak, Raiffeisenbank Austrija počela je konvertirati i otkazane kredite. Franak je objavio dopis banke njihovu članu kojemu je prethodno otkazan kredit, s najavom slanja izračuna konverzije. Ističu da još uvijek sve banke ne provode tu praksu, iako je Ministarstvo financija dalo mišljenje kako se pretvaranje duga u kune u trenutku otkazivanja kredita zbog neplaćanja ne smatra konverzijom te da takvi dužnici imaju pravo na konverziju koju definira Zakon o potrošačkom kreditiranju. O tom je mišljenju Ministarstva financija, podsjetimo, Franak već obavijestio javnost 9. veljače. U pojašnjenju Ministarstva navedeno je da se sve to odnosi i na kredite koji su ustupljeni trećoj strani, primjerice, osiguravajućem društvu.

– Prijave Udruge Franak i pomoć dužnicima u slanju privatnih prijava urodili su plodom. Uz RBA, i OTP banka navodno provodi konverzije u otkazanim kreditima, tako da je još ostala samo Sberbank kao jedina banka koja odbija provesti konverziju otkazanih kredita. Očekujemo da na kraju i ona postupi u skladu sa zakonom – ističu u priopćenju.

Poručuju da čekaju poziv ministra financija Zdravka Marića za zajednički rad na zakonskoj regulativi koja bi trebala regulirati određivanje fiksnih dijelova kamata, o čemu je bilo riječi na njihovu nedavnom inicijalnom sastanku. Ostao je otvoren i problem sudskih parnica za povrat preplaćenih kamata jer još nijedna nije okončana pravomoćnom sudskom presudom, a dužnici ne znaju kako će se suci postaviti prema njihovu slučaju nakon konverzije.

>> Veće rate kredita u švicarcima stižu klijentima Zabe i OTP-a

>> Udruga Franak uputila otvoreno pismo HNB-u i budućoj vladi. Evo što su poručili!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije