Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list i Hrvatska zajednica županija predstavljaju najbolje razvojne projekte

Razvojni projekti: Virovitičko-podravska županija

virovitica
Foto: PR
1/3
26.08.2015.
u 12:23

1. Projekt Drava4Enjoy

Kurija Janković postala je Turističko-edukacijski centar i središnja točka označenih biciklističkih staza

Najveći projekt turističke infrastrukture Programa prekogranične suradnje Mađarska- Hrvatska 2007.-2013. bio je Drava4Enjoy. Nositelj projekta Virovitičko-podravska županija uspješno je provela projekt ukupne vrijednosti 2.115.972,33 eura od travnja 2013. do studenoga 2014., u suradnji s VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko- podravske županije i Gradom Szentlőrincom. Provedba projekta Drava- 4Enjoy obuhvaćala je mnogobrojne aktivnosti, od kojih je najvažnija obnova kurije Janković u selu Kapela Dvor koje se nalazi sedam kilometara sjeverno od Virovitice. Kurija je bila zapuštena i u ruševnom stanju, a danas je središnja točka označenih biciklističkih staza koje obuhvaćaju područje Pitomača- Terezino Polje, Kapela Dvor- Virovitica i Lukač-Budakovac. Postala je Turističkoedukacijski centar u kojem se će se nalaziti turistička info-točka, Wi-Fi, suvenirnica i edukacijske dvorane. Virovitičko-podravska županija organizirala je i tri biciklistička maratona na relaciji Virovitica-Szentlorinc u duljini od oko 60 kilometara, a na svakom je sudjelovalo 50 biciklista. Projekt Drava4Enjoy ostvario je cilj – doprinos razvoju zajedničke hrvatsko-mađarske biciklističke infrastrukture i stvaranju pozitivne društvene klime biciklistima u prekograničnom području radi stvaranja atraktivnog i konkurentnog turističkog proizvoda. Virovitičko-podravska županija unaprijedila je svoju turističku ponudu i polako se nameće kao središte cikloturizma ovog dijela Hrvatske.

2. Panonski drvni centar kompetencija

Projekt je usmjeren na povećanje konkurentnosti, internacionalizaciju poslovanja, optimizaciju troškova, stvaranje novih proizvoda i usluga, povećanje produktivnosti i nove poslovne modele

Foto: PR
Među prvim projektima koji se financiraju iz strukturnih fondova Europske unije našao se i Panonski drvni centar kompetencija, koji je Hrvatski klaster konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora 2013. godine proglasio projektom od nacionalnog interesa za drvno-prerađivački sektor. Panonski drvni centar kompetencija predstavlja uspješan primjer suradnje znanstvenika, lokalne zajednice i industrije. Vizija Centra je povećanje konkurentnosti drvno-prerađivačkih tvrtki u Republici Hrvatskoj i širem pa- nonskom području, a misao vodilja su inovacije. U Virovitičko- podravsku županiju od 2014. do 2016. iz strukturnih će fondova Europske unije stići 99 posto ukupne vrijednosti Panonskog drvnog centra kompetencija – 44.701.237,17 kuna. Virovitičko- podravska županija će, kao nositelj projekta, financirati jedan posto vrijednosti projekta i surađivati s partnerima u provedbi: VIDRAom Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Institutom Ruđer Bošković i Šumarskim fakultetom u Zagrebu. Znanstveni partneri putem projekta dodatno će opremiti svoje laboratorije opremom koja će omogućiti istraživanje i razvoj novih proizvoda od drva s naglaskom na nanotehnologije i nove materijale. U Panonskom drvnom centru kompetencija zaposlit će se šest djelatnika visoke stručne spreme, a uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije, izradu prototipa inovativnih proizvoda od drva, usluge dizajna produkta i pakiranja te usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki. Izgradnja Centra trenutačno je najveći projekt takvog tipa u Hrvatskoj.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije