Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list i Hrvatska zajednica županija predstavljaju najbolje razvojne projekte

Razvojni projekti: Varaždinska županija

Razvojni projekti
Foto: VL
24.08.2015.
u 08:00

Prometni plan za sigurniji i jeftiniji prijevoz

Za održivi gospodarski razvoj ključno je omogućavanje bolje mobilnosti u regiji

Područje triju županija (Varaždinske, Međimurske i Koprivničko- križevačke) ukupne je površine 3739 km², ima 297 km željezničkih pruga te 514,5 km državnih, 1140,50 km županijskih i 1278,60 km lokalnih cesta. Na tom području živi 405.339 stanovnika (gustoća naseljenosti 108 stanovnika/km²). Za održivi gospodarski razvoj ključna je bolja mobilnost u regiji koja je gospodarski napredna, ulaže u razvoj sustava obrazovanja i želi biti regija u kojoj mjesto stanovanja nije ograničavajući čimbenik u poslovanju, intelektualnom razvoju, karijeri ili privatnom životu. Cilj je projekta stvaranje temelja za uspostavu sustava integriranog prijevoza putnika (IPP) i intermodalnog prijevoza tereta (IPT) na području Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

Projektom će se pridonijeti stvaranju održivog, djelotvornog, sigurnog i učinkovitog prometnog sustava sjeverne Hrvatske, koji trenutačno karakterizira nedostatak poprečne povezanosti, loša biciklistička infrastruktura, nekontroliran rast individualnog transporta, nezadovoljavajuće stanje javnog prijevoza i prometna Euzagušenja. Projekt razvoja IPP i IPT sjeverne Hrvatske financiran je iz Operativnog programa “Promet” 2007. - 2013; Prioritetne osi 1: Modernizacija željezničke infrastrukture i priprema projekta u sektoru prometa. Ukupne je vrijednosti 5,199.537,50 kuna, od čega EU sufinancira 85 posto iz EU fonda za regionalni razvoj. Korisnik projekta je Varaždinska županija, a partneri su Međimurska i Koprivničko- križevačka županija. Realizacija projekta počela je 1. travnja ove, a trajat će do 30. rujna iduće godine.

Pomoćnici učenicima u školama Varaždinske županije

Svrha projekta je učenicima s posebnim odgojnoobrazovnim potrebama uključenima u redovne programe osnovnih i srednjih škola osigurati pomoćnike

Foto: VLm
Projekt “Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije” odobren je u sklopu Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007.- 2013., Prioritet 2, Jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju”, a provodi ga Varaždinska županija (VŽ) u suradnji sa 37 projektnih partnera: AZRA-om d.o.o., Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Varaždin i 34 osnovne i srednje škole s područja VŽ-a. Svrha je projekta učenicima s posebnim odgojno- obrazovnim potrebama uključenima u redovne programe osnovnih i srednjih škola osigurati pomoćnike te podići svijest javnosti i medija o važnosti uključivanja djece s posebnim odgojno- obrazovnim potrebama u redovite odgojno-obrazovne programe.

Ukupna vrijednost projekta je 3,043.908,26 kuna, a provodi se od 1. listopada 2014. do 30. rujna ove godine. Financira se namjenskim sredstvima iz Eu ropskog socijalnog fonda u udjelu od 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova, dok nacionalna sredstva Republike Hrvatske čine 15 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Sredstva se namjenski troše, prije svega za plaće i putne troškove 92 pomoćnika u nastavi, koji rade sa devedeset i dvoje djece kojima je u projektu odobren pomoćnik. U okviru projekta kandidati za pomoćnike prošli su program osposobljavanja za rad s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u trajanju od 20 sati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije