Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list i Hrvatska zajednica županija predstavljaju najbolje razvojne projekte 

Razvojni projekti: Splitsko-dalmatinska županija

razvojni projekti
Foto: VL
17.08.2015.
u 07:30

Bbio – očuvanje izvornih pasmina Dalmacije i Hercegovine

Na području Dalmacije i Hercegovine prisutna je velika raznolikost autohtonih, izvornih pasmina domaćih životinja

Autohtone pasmine domaćih životinja su govedo (buša), magarac (primorsko-dinarski, hercegovački), ovca (dalmatinska pramenka, paška ovca, stolačka pramenka, kupreška pramenka, travnička pramenka) i koza (hrvatska bijela, hrvatska šarena, hercegovačka šarena). Zbog industrijalizacije poljoprivrede i uvođenja namjenskih hibrida, izvorne pasmine ugrožene su i ubrzano nestaju. Vrednovanje bogatstva genfonda našeg podneblja nameće se kao osnova razvoja regije kroz proizvodnju izvornih po ljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i stvaranje jedinstvene turističke ponude.

Zato je osmišljen projekt BBio s ciljem očuvanja i valorizacije agro-biološke raznolikosti pograničnih područja kroz suradnju četiriju partnerskih institucija: JU Rera SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (vodeći partner), Ministarstva gospodarstva županije Zapadnohercegovačke, JU Park prirode Biokovo i Udruge za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja iz Buhova. Osnovan je Centar za očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja u Buhovu, 15 km od Međugorja, te Info-centar za očuvanje izvornih pasmina Ravna. Uz infrastrukturni dio projekta, u suradnji s Agro nomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Poljoprivredno- prehrambenim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, održano je 10 radionica za uzgajivače izvornih pasmina. Organizirana je i prva prekogranična izložba buše u Zadvarju, snimljen dokumentarac o buši te izrađeno pet priručnika za uzgajivače s njihovim kontaktima.

Snimljena su i dva promotivna spota dostupna na Youtubeu te su u izradi katalozi ponude u ruralnom turizmu šire okolice PP Biokovo i Zapadne Hercegovine koji će prezentirati izvorne proizvode, resurse i aktivnosti za turiste. Projekt je završio 15. lipnja, a financirala ga je EU sa 385.288,43 eura u sklopu Programa IPA za prekograničnu suradnju Hrvatska – BiH.

Projekt MedPaths

Cilj je osmisliti strategiju zaštite i revitalizacije zaleđa putem kulturnih i prirodnih resursa te povezati iskustva Hrvatske i Italije u primjeni održivih modela upravljanja prirodnim i kulturnim nasljeđem u zaleđu

Foto: VLm
Projekt MedPaths financiran je sredstvima Europske unije putem Programa IPA Jadranska prekogranična suradnja. Nositelj je JU RERA SD za razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a partneri su bili: Zajednica općina Basso Biferno (Italija), Zajednica općina Sinello (Italija), Splitsko- dalmatinska županija, Grad Omiš, Grad Sinj, Grad Vrlika, Općina Šestanovac, Grad Trilj, Općina Zadvarje, Općina Dugi Rat. Surađivale su i institucije: Javna ustanova Agroza upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Split, TZ Grada Sinja, TZ Grada Trilja, TZ Grada Omiša. Vrijednost projekta je 2.013.835 eura, a EU daje 85 posto sredstava. Uređeno je 505 kilometara tematskih staza u 7 općina i gradova uz rijeku Cetinu te je preuređen i dio tvrđave Klis (Providurov stan), koji se sada koristi kao info-točka projekta.

Projekt i destinacije prezentirani su na sajmu u Londonu i sajmu u Zürichu, dok su projektni partneri organizirali i biciklističke utrke. Održano je i 7 gastro-kulinarskih radionica uz degustaciju 7 autohtonih jela dalmatinskog zaobalja. Izrađen je Prijedlog za razvoj modela destinacijskog menadžmenta na području projektnih partnera, gradova i općina uz sliv rijeke Cetine, napravljen je prijedlog za razvoj 10 novih turističkih proizvoda i daljnje marketinške komunikacije. Projekt je pridonio razvoju turizma u cetinskom dijelu Županije, inicirao razvoj destinacija u turističke destinacije s kvalitetnom i raznovrsnom turističkom ponudom te potaknuo suradnju Županije s talijanskim regijama Abruzzo i Molise.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije