Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI LIST I HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA PREDSTAVLJAJU

Razvojni projekti: Sisačko-moslavačka županija

Razvojni projekti
Foto: VL
12.08.2015.
u 08:00

Poduzetnička zona Marof Lekenik

Malim i srednjim poduzetnicima namijenjeno je 304.300 m2 uređenog i potpuno opremljenog građevinskog zemljišta na izuzetno atraktivnoj lokaciji

U veljači 2014. projekt je prijavljen na IV. poziv za dostavu projektnih prijedloga za “Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu”. Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ovaj je projekt odabran za financiranje te je u rujnu 2014. općina Lekenik sklopila ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2007.- 2013. Provedba projekta počela je 1. listopada 2014., a trajat će 24 mjeseca. Za upravljanje cjelokupnim projektom te realizaciju projektnih aktivnosti i vremenske dinamike zadužen je projektni tim koji se sastoji od pet imenovanih članova nositelja projekta Općine Lekenik i projektnog partnera Razvojne agencije SMŽ SI-MO-RA d.o.o. Ugovorna vrijednost projekta iznosi 32,608.320,66 kn.

Opći cilj projekta je pridonijeti održivom razvoju općine Lekenik i šireg okruženja poticanjem rasta malih i srednjih poduzeća i stvaranjem novih radnih mjesta izgradnjom komunalne i energetske infrastrukture u poduzetničkoj zoni te kroz ulaganja u razvoj ljudskih potencijala i marketing. Kako bi se izgrađena infrastruktura stavila u funkciju kroz marketinške i edukativne aktivnosti, osigurat će se povoljni uvjeti za prihvat i rad s investitorima te aktivirati potencijali Zone. Aktiviranje potencijala izrazitih konkurentskih prednosti Poduzetničke zone Marof Lekenik izravno je povezno s poticanjem razvoja poduzetništva, povećanjem broja gospodarskih subjekata te porastom zaposlenosti, što ga čini izuzetno vrijednim za lokalnu i regionalnu zajednicu.

Projekt Jasenovac

Cilj projekta je pridonijeti razvoju i povećanju konkurentnosti sektora malih i srednjih poduzeća te rast zaposlenosti

Foto: VLm
Implementacija ovog projekta, ugovorene vrijednosti 926.165,32 eura, počela je u veljači 2012., a završila u rujnu 2013. godine. Upravljanje cjelokupnim projektom te nadzor nad realizacijom projektnih aktivnosti i vremenske dinamike provodio je upravljački tim sastavljen od predstavnika Općine Jasenovac i predstavnika partnera Razvojne agencije Sisačko–moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. Projekt je financiran sredstvima Europske unije unutar programa IPA IIIC – BRI bespovratna sredstva za poslovnu infrastrukturu i obuhvatio je infrastrukturne radove u poljoprivredno-industrijskoj zoni u Jasenovcu, modernizaciju pristupne ceste do zone te niz edukativnih i promotivnih aktivnosti usmjerenih prema poduzetnicima, potencijalnim poduzetnicima, menadžmentu zone i investitorima. Cilj je pozicionirati Poljoprivredno- industrijsku zonu Jasenovac kao potporno mjesto koje može odgovoriti na sve potrebe potencijalnih investitora.

Tijekom 19 mjeseci provedbe projekta završeni su infrastrukturni radovi te je opremljen prostor Infotočke za poduzetnike u Jasenovcu za potrebe pružanja savjetodavno-informativnih usluga. S ciljem jačanja ljudskih potencijala i kreiranja pogodnog investicijskog okruženja, provedba projekta obuhvaćala je aktivnosti edukacije za poduzetnike, edukacije za upravljanje zonom i privlačenje investicija i edukativni segment “Žene u poduzetništvu”. Izrađena je marketinška strategija privlačenja ulaganja u Sisačko- moslavačku županiju te su kontinuirano provođene aktivnosti promocije i informiranja o projektu. U zoni trenutno posluju četiri tvrtke, a još jedan investicijski projekt je u fazi realizacije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije