Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI LIST I HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA PREDSTAVLJAJU

Razvojni projekti: Primorsko-goranska županija

razvojni projekti
VL
11.08.2015.
u 11:10

Projekt ADRIACOLD

Adriacold je projekt čiji je cilj promicanje i širenje uporabe alternativnih energetskih sustava za hlađenje na Jadranu

“Adriacold: Primjena tehnologija hlađenja putem sunčeve energije u jadranskim regijama” projekt je čiji je cilj promicanje i širenje uporabe inovativnih tehnologija za solarno hlađenje na području Jadrana kako bi se povećala neovisnost o fosilnim gorivima. U okviru projekta izgrađeno je pilot-postrojenje na području Primorsko-goranske županije na lokaciji Thalassotherapije Crikvenica, kojim će se ostvariti znatne energetske uštede ljeti, kada je potreba za rashladnom staenergijom najveća, jer će se ona dobivati iz obnovljivog izvora – sunčeve energije. Tako je uspostavljena tehnička osnova zakonodavnim tijelima, regulatorima, javnoj upravi i industriji za korištenje sunca kao obnovljivog izvora energije. Smjernice o iskorištavanju sunca kao obnovljivog izvora energije namijenjene su arhitektima, inženjerima, projektantima i energetskim menadžerima.

Utvrđenim energetskim potrebama za rashladnom energijom u jadranskoj regiji pomoći će planiranje razvoja tehnologije solarnog hlađenja te će se tako omogućiti znatne uštede u potrošnji električne energije. Ova vrsta sustava troši gotovo isključivo solarnu energiju, pa izravna sunčeva energija pokriva do 98 posto energetskih potreba opreme, dok tradicionalni klimatizacijski uređaji najčešće koriste mehanički kompresor aktiviran pomoću elektromotora. Adriacold se usredotočuje na analizu praktične primjene solarnih tehnologija hlađenja. Projekt je financiran putem IPA Programa jadranske prekogranične suradnje, komponenta II, a partner na projektu je Regionalna energetska agencija Kvarner Primorsko- goranske županije. Ukupan proračun projekta iznosi 2,635.000 eura te traje 36 mjeseci (1. listopada 2012. do 30. rujna 2015. godine).

Projekt ALTERENERGY

Projekt ALTERENERGY (Energetska održivost za male jadranske zajednice) strateški je projekt financiran sredstvima IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007. - 2013.

Foto: VLm
Ukupni proračun projekta iznosi 12,5 milijuna eura, a trajanje mu je 52 mjeseca (od 1. rujna 2011. do 31. prosinca 2015.). Svrha je projekta pridonijeti ciljevima Europske unije na području klime i energije kroz promociju energetske održivosti u malim jadranskim zajednicama te poboljšanje njihove sposobnosti u planiranju i upravljanju integriranim aktivnostima vezanim uz uštedu energije i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Projekt je usmjeren na zajednice s manje od 10.000 stanovnika te će se u njima provoditi energetski pilot-projekti. Metodologija korištena u provedbi projekta temelji se na pristupu koji uključuje konzultiranje i sudjelovanje javne uprave odgovorne za razvoj lokalne energetske politike, građana, poduzetnika, sveučilišta, istraživačkih institucija, energetskih agencija i medija.

Putem javnog poziva odabrana je ciljna zajednica u u Primorsko-goranskoj županiji – općina Čavle, za koju je izrađen Integrirani plan energetske učinkovitosti, koji predstavlja strategiju za prijelaz prema održivom korištenju i proizvodnji energije te koji definira aktivnosti usmjerene na energetski održivi razvoj. Izrađene su i analize opravdanosti izgradnje sustava obnovljivih izvora energije s tehno-ekonomskim podacima i podacima prostornog uređenja za ciljnu zajednicu u Primorsko-goranskoj županiji – općinu Čavle za lokacije Dječji vrtić “Čavle” i Auto-motodrom Grobnik. Očekivani rezultat projekta je ujednačena legislativa tržišta obnovljivih izvora energije na projektnom području i razvoj energetskih potencijala iz obnovljivih izvora. Ishod projekta će biti optimizirane energetske potrebe na ciljnim područjima te definirane energetske razvojne strategije na lokalnoj i regionalnoj razini.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije