Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI LIST I HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA PREDSTAVLJAJU

Razvojni projekti: Požeško-slavonska županija

Požeško-slavonska županija
06.08.2015.
u 08:30

Projekt “Kuća graševine”

Požeško-slavonska županija ima dugu tradiciju vinogradarstva i vinarstva koja datira od 1232. godine

Požeško-slavonska županija prvi se puta spominje 1210. godine. Ubraja se u red najstarijih hrvatskih županija, s dugogodišnjom tradicijom vinogradarstva i vinarstva koja datira od 1232., kada je u kutjevačkom vinogorju izgrađen prvi vinski podrum u ovom dijelu Europe.

Povijesne činjenice i prepoznatljivi proizvođači vina na području triju županija objedinjeni su u ideji Kuće Graševine. U sklopu projekta Kuća Graševine izgradit će se objekt na Trgu sv. Vinka, u naselju Vetovo u Kutjevu. To je centralni objekt u ovom projektu. Osim Kuće Graševine, spoj povijesno-kulturne tradicije i suvremenih tehnologija manifestirat će se i u njezinim dvama ispostavama, Pakracu i Pleternici.

Ispostava Pakrac bit će smještena u dijelu Spahijskog podruma, jednog od najzanimljivijih povijesnih arhitektura Pakraca, za koji neki smatraju da je građen u 13. stoljeću. Ispostava Pleternica osposobit će se u objektu u Ulici bana Josipa Jelačića. Objekti će se sastojati od podruma, prezentacijsko-promotivnog, izložbenog, degustacijskog, prodajnog i povijesnog prostora, dok će Kuća Graševine i Ispostava Pakrac imati i ugostiteljski dio.

Turističke zajednice triju županija u okviru projekta objedinit će ponudu vinskog turizma Slavonije i koordinirat će postavljanje info-pultova na svom području. S ciljem definiranja strategije razvoja vinskog turizma, Institut Ivo Pilar će provesti potrebna istraživanja i izraditi studije. Predviđena vrijednost projekta je 52.000.000 kuna. Projekt je baziran na triple helix konceptu, koji je kod nas još uvijek rijetko zastupljen.

Nositelj projekta je Grad Kutjevo, a partneri Grad Pleternica, Grad Pakrac, Veleučilište u Požegi, TZ Požeško-slavonske županije, TZ Virovitičko-podravske županije, TZ Brodsko-posavske županije, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije d.o.o. (RRAPSŽ) i Pleternički komunalac d.o.o.

Projekt osnaživanja žena na tržištu rada

Projekt je bio predložen za najuspješniji lokalni europski projekt u Hrvatskoj za razdoblje 2010.-2012.

Među prvim projektima koji su se financirali i provodili iz IPA programa u Požeško-slavonskoj županiji bio je projekt „Osnaživanje položaja žena na tržištu rada“. Taj je projekt ujedno bio i predložen za najuspješniji lokalni europski projekt u Hrvatskoj za period 2010.-2012. Nositelj projekta bila je Požeško-slavonska županija koja je, u suradnji s Poduzetničkim centrom Pakrac, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje - Područna služba Požega i Centrom za podršku i razvoj civilnog društva „Delfin“ iz Pakraca, uspješno provela projekt u vrijednosti 144.925,33 eura.

Korisnice projekta bile su dogotrajno nezaposlene žene na području Požeško-slavonske županije koje su u nepovoljnoj socijalnoj ili ekonomskoj situaciji, te su niže razine kvalifikacija i obrazovanja. Stoga se kroz ovaj projekt pokušalo povećati njihovu zapošljivost kroz uspostavu mehanizama aktivnog traženja zaposlenja i provedbu edukativnih programa.

Projekt rezultira izravnim pozitivnim efektima, ponajprije u vidu pojačanih osobnih i profesionalnih vještina kod dugotrajno nezaposlenih žena, koje su stekle kroz 56 sati seminara i 18 grupnih savjetovanja, a osigurano je i 786 sati specijaliziranih edukacija za osposobljavanje. U procesu osposobljavanja polaznice su pohađale i praktični dio u nekoj od ustanova koje djeluju u području skrbi za starije i nemoćne, a odlazile su i na studijska putovanja kod uspješnih proizvođača povrća, ljekovitog bilja i cvijeća, te kod proizvođača čajeva od ljekovitog bilja.

U sklopu projekta otvoren je ured specijaliziran za aktivno uključivanje dugoročno nezaposlenih žena na tržište rada, pružajući im pomoć u povezivanju s tvrtkama, zapošljavanju, savjetovanju i informiranju. Osim toga, projekt je uključivao organizaciju radionica u svrhu usavršavanja i osposobljavanja u području rada na računalu, stranih jezika, cvjećarstva, sakupljanja ljekovitog bilja, njegovanja starih i nemoćnih osoba, povrtlarstva, knjigovodstva i poduzetništva. Sveukupno, u okviru navedenih područja, programe usavršavanja i osposobljavanja uspješno je apsolviralo oko 200 žena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije