Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Prosječna neto plaća u travnju na 6.220 kuna - evo tko ima najveću

Prosječna mjesečna bruto plaća za travanj iznosila je 8.420 kuna, što je realno 1,3 posto niže u odnosu na ožujak
28. lipnja 2018. u 07:15 4 komentara 781 prikaza
Novac
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 6.220 kuna, što je na mjesečnoj razini realno niže za 1,2 posto, dok je na godišnjoj razini više za 3,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Brojač novaca Rast plaća Zagrebačka plaća za ožujak viša od 7300 kuna

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za travanj iznosila je 5.076 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za travanj isplaćena je u financijskim i uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova, u iznosu od 10.427 kuna, dok su najnižu plaću, 4.035 kuna, dobili zaposleni u proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

Prosječna mjesečna bruto plaća za travanj iznosila je 8.420 kuna, što je realno 1,3 posto niže u odnosu na ožujak. Na godišnjoj je razini, pak, prosječna bruto plaća bila realno viša za 4,6 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za travanj iznosila 37,32 kune, a bruto 50,52 kune.

burza rada Tržište rada Rastu primanja radnika, zaposlenost i broj slobodnih radnih mjesta

U travnju je prosječna neto satnica bila za 4,2 posto viša nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za 1,1 posto.

Bruto satnica je, pak, na mjesečnoj razini bila viša za 4,1 posto, a na godišnjoj za 1,9 posto.

U travnju je bilo 167 plaćenih sati, što je 4,6 posto niže nego u prethodnom mjesecu. Pritom je najveći broj plaćenih sati ostvaren u vodenom prijevozu (175), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (148).

Gledano za razdoblje od siječnja do travnja ove godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je 6.198 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2017. realno više za 3,4 posto.

Bruto plaća iznosila je, pak, u istom razdoblju 8.381 kunu, što je realno za 4 posto više u odnosu na prva četiri prošlogodišnja mjeseca.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Novac
1 / 11
ECA International objavio je godišnji izvještaj o troškovima života koji otkriva najskuplje gradove na svijetu. Donosimo prvih deset.
Ilustracija tko ima najveću Ovo je prosječna plaća u Zagrebu Ilustracija Statistika srama Porezna uprava otkrila koliko poslodavaca ne isplaćuje plaću
ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Deleted user:

    60 % placa u drzavi je 5 000 kn i manje....oko 100 000 zaposlenih prima minimalnu placu ..

  • Pazin:

    ne bi li bilo dobro sada kad su novinari napokon počeli objavljivati medijalnu plaću umjesto samo prosječne da navedu i medijalnu i prosječnu samo za javni sektor, da vidimo kako je uhljebima?