Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Proizvodnja mlijeka na obiteljskim gospodarstvima pada za 10.8%

Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2018. godini smanjena je u odnosu na prethodnu godinu za 10,8 posto, dok su količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup pale za 16,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
17. rujna 2019. u 15:53 2 komentara 338 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2018. godini smanjena je u odnosu na prethodnu godinu za 10,8 posto, dok su količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup pale za 16,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Miro Bulj Miro Bulj: 'U Sinju je otvorena jedino Mlekara Sinj. Čije mlijeko ćemo izvoziti? Srpsko?'

Tako je, prema podacima DZS-a, ukupna proizvodnja mlijeka, kravljeg, ovčjeg i kozjeg, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima lani iznosila oko 426,6 tisuća tona, što je za 52 tisuće tona ili 10,8 posto manje nego 2017. godine.

Najveći dio tog mlijeka, 245,7 tisuće tona, obiteljska su gospodarstva predala u otkup mljekarama, a te su količine za 16,4 posto, odnosno 48 tisuća tona manje nego 2017. godine.

Statističari navode i kako se smanjenje proizvodnje mlijeka odrazilo i na potrošnju mlijeka prema namjeni. Tako se potrošnja mlijeka u svježem stanju utrošena unutar kućanstva povećala za 2,1 posto, na ukupno 38,1 tisuću tona.

mlijeko Otvoreno tržište Ministarstvo poljoprivrede: Hrvatska će izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u Kinu

Istodobno je izravna prodaja mlijeka smanjena za 0,2 posto, na 21,6 tisuća tona, a količina mlijeka koje su obiteljska gospodarstva koristila za ishranu stoke je smanjena za 1,6 posto, na 70,2 tisuće tona.

Količine mlijeka prerađenog na gospodarstvu u mliječne proizvode smanjile su se za 5,4 posto, na 48,3 tisuće tona, što je uvjetovalo i smanjenje proizvodnje većine mliječnih proizvoda.

Iz DZS-a napominju kako unatoč ukupnom smanjenju proizvodnje mliječnih proizvoda, proizvodnja ostalih sireva bilježi rast za 2,6 posto, na 844 tone.

Cijena mlijeka i maslaca sve je veća SVJETSKA TRŽIŠTA Cijena maslaca i dalje raste, žitarice i mliječni proizvodi sve skuplji

Istodobno, statistika ostvarenih proizvoda dobivenih preradom mlijeka na gospodarstvu pokazuje da se u 2018. bilježi pad proizvedenog vrhnja, za šest posto, na 953 tone, maslaca za 8,3 posto, na 33 tone, svježeg sira za 10,8 posto, na 3.823 tone i ostalih proizvoda za 10,1 posto, na 295 tona.

 

 

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • baba:

    Tolušićevi uspjesi i njegov "uvođenje reda" marketing!

  • dopizdilomi:

    Ma kome još treba mlijeko. Većinom je voda i voda s mlijekom u prahu, jako malo ima mlijeka u cijeloj priči.