Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smanjenje proizvodnje

Proizvođači slatkovodne ribe upozoravaju na kriminal u isplati poticaja

riba
Foto: Rajko Polić
1/4
31.01.2014.
u 17:40

Predsjednik Grupacije za slatkovodno ribarstvo HGK, predsjednik Udruge proizvođača pastrve te poznati proizvođač i prerađivač pastrve, prof.dr.sc. Emin Teskeredžić s kolegama pastrvašima predložio je hitan sastanak za kojeg MP i HAZP moraju tri dana prije održavanja dostaviti podatke iz minulog petogodišnjeg razdoblja

Proizvođači slatkovodne ribe uza sve praktične probleme već godinama upozoravaju na kriminal u isplati poticaja o čemu su slali predstavke i istražnim organima. Poznato je da je to dovelo do nižih cijena u maloprodaji nego su troškovi proizvodnje. Rezultat je rapidno smanjenje proizvodnje te padanje na koljena (i sposobnih) ribnjačara. Zato je predsjednik Grupacije za slatkovodno ribarstvo HGK, predsjednik Udruge proizvođača pastrve te poznati proizvođač i prerađivač pastrve, prof.dr.sc. Emin Teskeredžić s kolegama pastrvašima predložio hitan sastanak za kojeg MP i HAZP moraju tri dana prije održavanja dostaviti podatke iz minulog petogodišnjeg razdoblja prema DNEVNOM REDU:

DNEVNI RED:

1. Prikaz svih korisnika:

a) novčanih poticaja u slatkovodnom ribarstvu za 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013. godinu, sa podacima o količinama prodane ribe u kilogramima po korisnicima, za koje je podnesen zahtjev za poticanje i za koje razdoblje,

b) za održavanje eko sustava ribnjaka („eko naknada“) u slatkovodnom ribarstvu za 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013. godinu, sa podacima o količinama prodane ribe u kilogramima po korisnicima ove naknade, te presliku Odluke Ministra o dodjeli ovih sredstava, obračun ovih sredstava po korisnicima s parametrima obračuna,

c) koji su koristili „sufinanciranje dijela troškova zbog otežanih uvjeta i povećanih troškova poslovanja u ribarstvu“ te presliku Odluke Ministra o dodjeli ovih sredstava, obračun ovih sredstava po korisnicima s parametrima obračuna,

d) korisnika tržišnih kompenzacija za 2009, 2010, 2011, 2012. i 2013. godinu, sa podacima o količinama kompenzirane ribe u kilogramima, isplaćenim iznosima, a sve po korisnicima i za koje razdoblje.

2. Prikaz odobrenih povlastica za akvakulturu u slatkovodnom ribarstvu za 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013. godinu, sa podacima o dopustivoj godišnjoj kvoti hrane za uzgoj i površini ribnjaka.

3. Parametri temeljem kojih je odlučeno o isplati pomoći po uzgajalištu za teško stanje u hladnovodnom ribarstvu.

4. Ostvarivanje nacionalnih potpora 2014. do 2016.: iznos i raspodjela sredstava.

5. Rješavanje pravnog statusa ribnjaka.

6. Donošenje operativnog programa 2014. – 2020. – stanje.

7. Razno

Komora je sastanak zakazala za 14. Veljače, ali će biti odgođen ne podastru li se traženi podaci.

- Ne radi se samo o gospodarskom pitanju, nego i o moralnom i nacionalnom, kaže Teskeredžić. Jer osim problema nelojalnih cijena onih što su jamili poticaje nije isto je li pastrva prve ili četvrte klase, s gorskog potoka ili crpkama tjerane reciklaže, koliko i kako putuje do potrošača i sl. Tako nam se događa da svoju iskonski čistu proizvodnju gasimo a zasipaju nas uvoznim smećem.

>> Lovili ribu rukama, ali i štuku čiji je lov zabranjen

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije