Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19. proljetni međunarodni bjelovarski sajam

Prehrambeno-prerađivački i drvni klaster konkurentnosti za zajednički nastup na tržištu

29.01.2015., Jastrebarsko - Drvna industrija Drvoproizvod d.d.
Igor Kralj/PIXSELL
07.04.2016.
u 16:35

U sklopu 19. proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma 2. travnja 2016. održana je zajednička tematska sjednica predstavnika Hrvatskog klastera konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora i Hrvatskog klastera konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora. Tema sastanka bila je multisektorska suradnja i mogućnosti objedinjene ponude prema sektoru turizma.

U Bjelovaru su bili i mnogobrojni predstavnici Hrvatskog sabora, odnosno predsjednik Odbora za poljoprivredu Branko Hrg s kojim je na marginama sajma dogovorena suradnja oko mogućih inicijativa za održavanje tematskih sjednica u Hrvatskom saboru.

Na samom početku sastanka postavilo se glavno pitanje: Kako zajednički nastupiti prema sektoru turizma? Potrebno je naglasiti potrebu posebnog pristupa prema hotelima, gdje proizvođači namještaja, energije iz biomase i prehrambenih proizvoda vide niše za plasiranje veće količine svojih proizvoda. Jedan od problema svakako je nedostatak koordinacije i institucionalne inicijative.

Predsjednik prehrambeno-prerađivačkog klastera mr.sc. Zvonimir Novak je predložio održavanje zajedničkih stručnih skupova s turističkim sektorom te izradu pregleda moguće zajedničke ponude, odnosno zajedničkog kataloga proizvoda tj. usluga. Isto tako, temeljem tih podloga, kao i daljnim unaprjeđenjem multisektorske suradnje, moći će se ostvarivati efikasniji nastup u internacionalizaciji aktivnosti i poslovanja, promociji oba sektora i umrežavanju s vanjskim partnerima kroz razne modele suradnje i kooperacije. Time se otvaraju i veće mogućnosti oblikovanja zajedničkih opsežnijih EU projekata i znatnije korištenje sredstava iz EU fondova.

Predstavnici Energetskog instituta Hrvoje Požar iznijeli su njihovo viđenje mogućnosti te su potaknuli prisutne na veće korištenje biomase, naglasivši potrebu pametnog i kreativnog pristupa u privlačenju sredstava iz EU fondova. Na državnoj razini postoji problem zapostavljanja obnovljivih izvora energije u javnoj nabavi te je zaključeno kako je nužno lobiranje pri državnim institucijama, kako bi se postojeće neprihvatljivo stanje izmijenilo, čime bi se isto pomoglo međusektorskoj suradnji. Predstavnici Splitsko-dalmatinske županije pokazali su spremnost pružanja logističke potpore i posredovanja pri prezentaciji turističkog sektora u Dalmaciji.

Naposljetku, zaključeno je da postoji obostrani interes oba klastera i dobra volja za suradnjom, koja bi se trebala konkretizirati na budućim sastancima. Cilj je unaprjeđenje multisektorske koordinacije i podrške u pripremi zajedničkih stručnih skupova, internacionalizaciji poslovanja, odnosno umrežavanja.

Mr.sc. Zvonimir Novak, Hrvatski klaster konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora, predsjednik
Organizacija zajedničkih stručnih skupova i objedinjena ponuda prvi je korak prema plasiranju na zahtjevno turističko tržište. Potrebno je pametno i višenamjensko iskorištavanje nusprodukata koje imaju oba sektora s ciljem uspostavljanja, odnosno unaprjeđenja cjelovitog lanca dodane vrijednosti.

Marijan Kavran, Hrvatski klaster konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora, predsjednik
Najsnažnija inicijativa bit će usmjerena prema resornim i drugim ministarstvima te ostalim nadležnim tijelima u cilju što šireg korištenja kvalitetnih domaćih proizvoda u turizmu, odnosno u hotelijerskom i ugostiteljskom sektoru.

Dr.  sc. Biljana Kulišić, Energetski institut Hrvoje Požar
Veća upotreba biomase je neizbježna, ali se pristup u privlačenju fondova mora mijenjati, obzirom da se u novije vrijeme poticaji usmjeravaju prema podizanju energetske učinkovitosti. To je zanimljivo i hotelima. Novost je da je u svijetu u trendu uporaba fosfora iz biomase.

Željko Lovrak, Udruga biomase CROBIOM / Pellet projekt  d.o.o.
Nedopustivo je da još uvijek u zaštićenim područjima poput NP Plitvice postoje objekti gdje se za grijanje koristi mazut, kao i da se u novim sportskim objektima također instaliraju fosilna goriva. Takvu praksu treba hitno napustiti!

Jozo Sarač,  JU Rera S.D.
Inicijativa zajedničkog nastupa dvaju sektora je hvale vrijedna i bilo bi dobro da je do nje ranije došlo. Razvojna agencija će sa zadovoljstvom posredovati u prezentaciji sektora, koja će se u narednom periodu održati u Splitu i pružit ćemo punu logističku i kadrovsku podršku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije