Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mijenja se Stečajni zakon

Predstečajni se postupci sele na sud i moraju biti gotovi za 120 dana

orsat miljenić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
07.06.2014.
u 20:37

Uvjete za stečaj ima 60 tisuća tvrtki, svima mogućnost nagodbe

Predstečajni postupci postat će trajni institut unutar stečajnog postupka, a na dužniku je i vjerovnicima da odluče hoće li ga iskoristiti kao posljednju priliku za spas tvrtke ili će u stečaj. Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je javnu raspravu o izmjenama Stečajnog zakona, koje bi se, nakon dva saborska čitanja, trebale primjenjivati od listopada ove godine. Fina će i ubuduće biti glavni tehnički servis za predstečajne postupke, ali će se odluka o njihovu pokretanju, sporazumu ili odbijanju donositi na sudu u roku od 120 dana. Iznimno, taj će se rok moći produljiti za još 90 dana ako su pregovori za sklapanje sporazuma pri kraju.

– Cilj je ovih promjena ubrzanje svih postupaka. Vjerovnika čuva samo brz stečaj. Sada svi pričaju o lošim aspektima predstečajne nagodbe i zamaglila se priča, a postoji i pritisak ljudi kojima predstečajne nagodbe nisu odgovarale jer su kroz stečajeve povoljno dolazili do nekretnina. Besmislen je stečaj koji služi da bi na njemu zaradile razne interesne skupine, a njime nisu bili zadovoljni vjerovnici, radnici ni društvo u cijelini. Ovim promjenama želimo brze i efikasne stečajeve, s predstečajnim postupcima koji će postati trajno rješenje – kaže Orsat Miljenić, ministar pravosuđa. Ministar tvrdi da će se predstečajni postupci provoditi još i brže jer sad postoji upravni i sudski postupak, što odugovlači zaključenje nagodbe, dok će se po novom sudovi od početka uključiti u proceduru. Propisani su i rokovi po kojima moraju postupati.

Uvjet prijeteća opasnost

Ministar financija Boris Lalovac tvrdi da u ovom trenutku 60 tisuća tvrtki ima sve uvjete za pokretanje stečaja, što će se pokušati izbjeći i kroz predstečajne postupke. Glavni su uvjeti za pokretanje postupka nesposobnost za plaćanje, prezaduženost, ali i prijeteća nesposobnost za plaćanje. Sada takav postupak može pokrenuti samo dužnik, a po novome i vjerovnik. Tko ga pokrene, dužan je uplatiti predujam od 10 tisuća kuna za srednje i velike tvrtke, a unificirat će se obrazac i za predstečajni postupak i za stečaj, što će ubrzati posao sudova. Svi podaci o predstečajnim i stečajnim postupcima bit će javni i objavljivat će se na e-stečajnoj oglasnoj ploči pa se ukida obaveza objave u Narodnim novinama. Javne će biti i sve tražbine dužnika, uključujući i one koje su osporene. Ako to vjerovnici predlože, sud može imenovati i povjerenika za vođenje predstečajnog postupka, ali uz uplatu predujma za njegove troškove. Ako dužnik uskrati suglasnost na prijedlog vjerovnika za otvaranje predstečajnog postupka, taj se prijedlog smatra prijedlogom za otvaranje stečaja. Od banaka, odnosno razlučnih vjerovnika koji imaju hipoteke, tražit će se pisano izjašnjavanje hoće li odgoditi svoje namirenje nakon sklapanja sporazuma. Predmeti će se stečajnim upraviteljima dodjeljivati nasumično, kompjutorskim algoritmom, svi podaci o predmetima i sucima koji vode stečajeve bit će javni, čime će se izbjeći sprega sudaca i stečajnih upravitelja.

Plaće radnika prioritet

Novost je i da će se tvrtkama u stečaju omogućiti da nastave poslovanje u ograničenom vremenskom roku (do godine dana), a unovčenje predmeta na kojima postoji razlučno pravo (hipoteka) bit će moguće samo u stečajnom, a ne u ovršnom postupku. Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa, navodi da upravo prodaja u ovršnom postupku usporava vođenje stečaja. Postupak će se moći zaključiti neovisno o parnicama u kojima je stranka bivši stečajni dužnik jer stečajna masa postaje samostalni subjekt koji će dobiti OIB. Neto plaće radnika imat će prioritetnu naplatu.

>> Zagorje - Tehnobeton predao zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe

Komentara 10

Avatar noemy-no
noemy-no
21:49 07.06.2014.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj treba spasiti Hrvtasku ekonomiju. Treba preuzeti na sebe sav dug, isplatiti svim bankama cash, bankama kojima su tvrtke duzne, s kojima imaju kredite, a ne dozvoliti da im strane banke pokupe nekretnine na Hrvatskom teritoriju. To je isto kao da su nam oteli zemlju i kolonizirali narod. Ako netko treba uzeti nekretninu Hrvatskom gradjanu onda to moze biti samo domaca banka, koja ce tu istu nekretninu prodati domacem stanovnistvu, a ne strancima poklanjati nasu domovinu. Evo sta su uradili HDZ-evci, izdajnici vlastitoga naroda.

Avatar noemy-no
noemy-no
21:20 07.06.2014.

6,5 miliardi e u r a poreza nisu naplatili.

DU
Deleted user
15:30 09.06.2014.

Same budalaštine. Krpanje zakona neprestano novim zakrpama. Tragedija od države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije