Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRINUDNI REBALANS

Pravo stanje znat ćemo u rujnu, kad prođe sezona

Sunčan dan u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
10.05.2020.
u 06:45

Ako pad BDP-a bude ispod deset posto, dobro ćemo proći. Što se tiče plaća, uzet će se božićnica da se ne oduzimaju plaće, kaže Ljubo Jurčić

Ponajprije je to knjigovodstveno-matematička računica, bez puno ekonomske politike – o državnom proračunu koji će, prema procjenama Vlade, zbog epidemije ostati samo bez 23 milijarde kuna, kazao nam je ekonomist Ljubo Jurčić. Ako pad BDP-a zaista bude ispod deset posto, kaže stručnjak, dobro ćemo proći.

– Ovo je sada samo svojevrsna pasivna analiza bez onoga što konkretno treba napraviti na prihodovnoj i rashodovnoj strani – komentirao je Jurčić rebalans proračuna, a mi smo ga pitali i o simboličnom smanjenju rashoda za zaposlene, kojim bi se regresi ipak mogli isplaćivati, ali božićnice vrlo vjerojatno ne. Kako je kazao, što će se na kraju dobiti, nije toliko važno, jer sve je to isti dohodak.

– Nije šija nego vrat. Odnosno, uzet će se božićnica da se ne oduzimaju plaće – kaže Ljubo Jurčić, koji je komentirao i preraspodjelu rashoda u korist ministarstava financija i rada. To je, govori ekonomist, logično.

– Resor rada mora dobiti jer upravo će od njega ići potpore za nezaposlene, to je tako u svim dijelovima svijeta i normalna je kompenzacija – kaže Jurčić.

>> VIDEO U pet do 12 održan prosvjed povremenih prijevoznika: Traže moratorij na leasing

Realan pad BDP-a ipak će biti oko 15 posto, kaže nam, pak, predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

– Još nije ni 10. svibnja, mi uopće ne znamo ni kako će sezona pred nama izgledati ni kako će završiti. Nije tu riječ samo o turizmu nego i o popratnim djelatnostima, o poljoprivredi, trgovinama koje žive od turizma. U rujnu ćemo biti pametniji, kad stignu realne brojke – objašnjava Bujas pa dodaje kako se plaši da bi se rebalansom, odnosno zaduživanjem da bi se pokrio gubitak proračunskih milijardi, država opet mogla vratiti u 2008. godinu. Da će rujan biti ključan, smatra i SDP-ov saborski zastupnik i ekonomist Branko Grčić.

– Ovdje je riječ o prinudnom rebalansu i to prvom u nizu jer Vlada nije sigurna što će se dogoditi s poreznim prihodima i općenito turističkom sezonom koja je ključna za BDP. Potpuno su zaboravili i što će se dogoditi s deficitom lokalne samouprave jer navodi se da će on biti samo milijardu kuna, što je neostvarivo jer je samo Zagreb rekao da će imati toliko – kaže Branko Grčić, pa dodaje da se u proračunu ne vidi nikakva namjera Vlade da produlji rok trajanja interventnih mjera koje istječu 15. lipnja.

Gospodarstvo, smatra Grčić, ne može se vratiti na raniju razinu aktivnosti i produljenje mjera bilo bi logično. – Vlada ne želi razmišljati ni o mogućem drugom ciklusu COVID-19, žele na izbore bez da javnost suoče s takvim scenarijem – kaže Grčić. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
07:25 10.05.2020.

Ako pad BDP-a bude ispod deset posto, dobro ćemo proći i možemo dalje ganjati balkanske bajke i sanjati Schengen i euro zonu.

Avatar DorothyAL84
DorothyAL84
10:26 10.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije