9 MILIJARDI KUNA

Ove godine isplaćeno najviše neoporezivih radničkih naknada, ali i dalje četiri puta manje od mogućeg

09.12.2022.
u 06:33

Najčešće se isplaćuju božićnica i regres te bonus za dobre rezultate, a ukupni iznos svih naknada četiri puta je manji nego bi zaposleni maksimalno mogli dobiti

Do ponedjeljka 5. prosinca poslodavci su svojim zaposlenima uz redovne mjesečne plaće tijekom ove godine isplatili i oko 7,71 milijardi kuna neoporezivih naknada. Unutar toga, najveću financijsku težinu imaju božićnice i regresi, nagrade za dobre rezultate rada te topli obrok. Do 2019. godine, ukupna godišnja vrijednost svih neoporezivih radničkih naknada nije prelazila 6 milijardi kuna, ali već lani je dostigla iznos od 8,6 milijardi kuna. Ove bi godine te radničke naknade mogle preskočiti devet milijardi kuna, ali i dalje je to četiri puta manje nego što bi svaki zaposleni radnik u Hrvatskoj mogao dobiti kada bi poslodavci iskoristili maksimalno dopuštene limite naknada na koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. Upravo su te naknade novi oblik državnih poticaja poslodavcima da povećaju primanja radnika.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stefj
08:19 09.12.2022.

Eh da, postoji određena razlika između prikazivanja pozitivnih rezultata poslovanja i isplate neoporezivih davanja - rezultati su knjigovodstveni, a za isplatu moraš imati gotovinu. Evo npr. trgujete lijekovima, imate veliku dobit, plaćate porez, no, realno, novac možete očekivati tek za 3 godine. I to ako... Druga stvar kod tih neporeznih davanja je činjenica da ogromna količina zaposlenih radi u raznim javnim strukturama, tako da ovakva statistika kada se sve računa jednako nema nekog smisla. Prava slika bila bi informacija koliko se neporeznih davanja isplatilo u privatnom ili u realnom sektoru... A treća stvar je da kada se jednom krene s tim neporeznim isplatama, teško se može stati, uskratiti zaposleniku istu, a samo je pitanje vremena kada će na vlast doći netko tko će još više pogodovati sindikatima javnih struktura, pa će uvesti porez na ista. Već smo jednom prošli taj krug - gablec i prijevoz bez poreza, pa onda mic po mic na sve uredno davanja kao da se isplaćuje plaća... Ribić svaki put kada vidi ovakve brojke, hoće iskočiti iz kože, jer to gleda samo kroz prizmu koliko je to novca na koji on nije stavio šapu. Evo, sada su ga malo smirili s time da će mu zakonom biti zajamčene privilegije članovima, pa će preko noći dobiti hrpu novih članova i bit će još jači... Nikada ne treba zaboraviti da smo država s jakom antipoduzetičkom klimom koja izrazito favorizira javne strukture, gdje je država preko 70% svega, gdje se je za prihode proračuna spremno uništiti sve...

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
07:04 09.12.2022.

Ono kad godinu završiš sa mlrd kuna dobiti a radnicima isplatiš 1000 kn božićnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?