Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRI REZULTATI

Porezna uprava: Oboren je rekord, u jednom danu fiskalizirano 890 milijuna kuna

Ilustracija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
19.08.2019.
u 23:10

Na novinarsko pitanje rekao je da sve djelatnosti imaju približno isti postotak nefiskaliziranja ili utaje poreza.

Od početka godine do 15. kolovoza fiskalizirano je 11,18 posto više računa u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a to je 17,3 milijuna računa više, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, dodavši da je 16. kolovoza fiskalizirano rekordnih - 890 milijuna kuna.

 "Porezna uprava od početka godine kontinuirano provodi porezne nadzore. Rezultati su dobri - od početka godine do 15. kolovoza fiskalizirano je 11,18 posto više računa u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je 17,3 milijuna računa više. Iznos tih računa je veći za 6,55 posto, što iznosi 7,4 milijarde kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine", rekao je Kutleša komentirajući za HTV rezultate poreznog nadzora koji su pojačani u ljetnim mjesecima.

 Dodao je kako su ove godine srušeni i neki rekordi.

 "Dnevni iznos fiskaliziranih računa dana 16. kolovoza dosegnuo je iznos od 890 milijuna kuna. To je najveći iznos fiskaliziran u jednom danu od kada je fiskalizacija uvedena 2013. godine", istaknuo je.   

 Na novinarsko pitanje rekao je da sve djelatnosti imaju približno isti postotak nefiskaliziranja ili utaje poreza.

 "Porezna uprava osim fiskalizacije provodi i druge nadzore, po drugim poreznim osnovama - porez na dohodak, porez na dobit, PDV - i tu su nadzori puno ozbiljniji", kazao je Kutleša. Napomenuo je kako porezni obveznici nisu sretni kada im porezna uprava dođe u nadzor.

 Ravnatelj Kutleša rekao je kako djelatnici Porezne uprave sve više koriste moderne tehnologije i analize rizika koje im omogućuju da ciljano idu u nadzore, a njihov postotak uspješnosti u otkrivanju nepravilnosti u fiskalizaciji je više od 60 posto. 

 "Ove smo godine obavili 10 256 nadzora fiskalizacije, a od toga je preko 6 tisuća bilo s nepravilnostima Bilo je tu i pečaćenja objekata za najteže porezne prekršaje", izvijestio je Kutleša.

 Najavio je promjenu Zakona o posebnom porezu na motorna vozila u četvrtom krugu porezne reforme kako bi se izbjeglo učestalo izigravanja propisa pri kupoprodaji motornih vozila kada prodavatelj i kupac sklapaju darovni ugovor.  

Komentara 15

Avatar Denis Plamenac
Denis Plamenac
10:08 20.08.2019.

Manji porezi + pojačani nadzor + veće kazne = država s više novaca + pošteniji narod.

ST
stefj
09:58 20.08.2019.

Da, da, uhljebi su gladni i žele još, bez obzira na cijenu... Pa zato i imamo odlazak struke i mladih, zato i nema investicija, zato nema buma industrije i sl... I dok se porezna hvali time da je Hrvatska po naplati poreza među najefikasnijim državama u EU, istovremeno smo na samom dnu EU-a, bez ikakve šanse da se od tu maknemo. Samo čekamo da nas i Bugarska prestigne, ove godine neće, slijedeće vjerojatno... I to je to, dok se vlada hvali navodnim poreznim rasterećenjima, istovremeno imamo rast udjela poreza i parafiskalnog u BDP-u, najveći nam je među tranzicijskim zemljama, a ako pogledamo proizvodnju, onda je u samom vrhu EU-a.

DU
Deleted user
08:23 20.08.2019.

Ponosni na šampionsku fiskalizaciju - naličje toga je i bijeg mladih u inozemstvo jer velikih poduzeća više nema, a ako otvorite svoj obrt ili ste mali poduzetnik - odmah vam "okače" fiskalnu kasu o vrat i još imate umirovljenike koji frenetično zure u taj račun "da budu penzije večje". Kako da ne... Prvo se čeka da trava naraste - onda ide košnja! Zamislite nekog obrtnika koji ima zaposlenog šegrta - mjesečno moraju utržiti cca 50 tisuća kn da bi mogli sve poplaćati i isplatii dvije nejake plaće, a da li netko od uhljeba koji se ponosi šampionskom fisklaizacijom zna kako je to npr. imati obrt za plinske instalacije i što se mora napraviti da bi se naplatio 2 tisuće kn na svakodnevnoj bazi, koliko je to znoja i odgovornosti kasnije. Zato i manjak obrtnika - radije na " na crno" nego robovati proračunu i nezasitnim apetitima države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije